„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


AUDIO: Rozruch kolem obměny ředitelů muzeí a galerií v Ústeckém kraji pokračuje

28.12.2017 20:25
Šest ředitelů muzeí a galerií letos muselo skončit. Ústecký kraj vyhlásil nová výběrová řízení. Pětici lidí z vedení institucí odvolal a řediteli teplického muzea končila pracovní smlouva. Všichni se mohli o svou pozici ucházet znovu. A většina to také udělala.
 
Dnes už bývalého ředitele Oblastního muzea v Chomutově Stanislava Děda zvolila komise jako vítěze výběrového řízení. Komise je ale jen poradním orgánem rady Ústeckého kraje, která tak nakonec jmenovala novou ředitelkou Markétu Prontekerovou. Tu výběrová komise přitom zařadila na druhé místo. Dosud pracovala jako vedoucí odboru vnějších vztahů na chomutovské radnici. Stanislav Děd podal proti postupu rady žalobu. 
 
„Správní soud odmítl tou záležitostí se zabývat, protože žaloba nemá charakter napadení správního rozhodnutí,“ řekl. Proto podal i občanskou žalobu. 
 
Organizace musí odvolanému řediteli vždy nabídnout jinou pracovní pozici, pokud ji má. Jiné místo není - zní ale oficiální vyjádření Ústeckého kraje. Stanislav Děd se nechce po šestnáctiletém působení v muzeu smířit s výpovědí smířit. 
 
„Jsem přesvědčen, že ta práce tam za mnou je. Je spousta rozpracovaných témat, které se týkají německého kulturního dědictví. Oni tvrdí, že tam ta práce není, tak jsme dali předžalobní dopis na neplatnost výpovědi, uvídíme, jak to dopadne,“ vyjádřil se k situaci. 
 
Mluvčí Lucie Dosedělová popisuje, proč Ústecký kraj lidi z vedoucích pozic odvolal: “Hlavním důvodem bylo, že ředitelé neprošli za posledních několik x let žádným rekonkurzem a Ústecký kraj tak rozhodl o novém výběrovém řízení, aby vlastně obhájili ty své posty.“ 
 
Odvolaný ředitel Galerie výtvarného umění v Mostě Petr Svoboda se do nového výběrového řízení nepřihlásil: „Nehodlal jsem omládnout a považoval jsem to za znevažování celé své dosavadní práce, když jsem dostal jasné důvody, proč se to má dít. A navíc jsem měl indicie, že se připravuje slučování a že je to jen taková pokrytecká hra.“ Vše dává do souvislosti s chystaným sloučení galerie a muzea v Mostě. Záměr už schválila rada kraje. 
 
Radní pro kulturu Jitka Sachetová za KSČM ale návrh sloučit obě instituce z prosincového jednání zastupitelstva kraje stáhla. „Mohu to stáhnout bez udání důvodu,“ vysvětlila. „Ale protože chodí různé maily, tak jsme dospěli (v radě) k názoru, že to ještě projednáme.“ 
 
Vedením Galerie výtvarného umění v Mostě je zatím pověřená dosavadní ekonomka. Nového ředitele už má kromě chomutovského muzea také teplické a děčínské. Své pozice obhájili ředitelka lounské galerie Benedikta Rejta a ředitel Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích. 
 
Lucie Valášková, rozhlas.cz, 28. 12. 2017
 

—————

Zpět