„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Chomutovské muzeum má novou šéfku. Exředitel zažaloval kraj

04.10.2017 00:00
V čele chomutovského muzea v úterý stanula Markéta Prontekerová. Vystřídala Stanislava Děda, který organizaci šéfoval 16 let. Na jaře ho - stejně jako další čtveřici ředitelů krajských galerií a muzeí - odvolal kraj s odůvodněním, že chce změnit jejich fungování.
 
„Předpokládáme, že nová ředitelka bude pokračovat v činnosti muzea, což je péče o sbírky. Očekáváme také, že muzeum se ještě více otevře veřejnosti, budou se tam konat atraktivní výstavy, které zaujmou široké publikum. A že se muzeum vydá cestou nových technologií,“ uvedl vedoucí krajského odboru kultury a památkové péče Radek Spála.
 
Třiačtyřicetiletá Prontekerová do muzea přišla z pozice vedoucí odboru vnějších vztahů chomutovské radnice, předtím pracovala jako historička v tamním muzeu. Jaké novinky chce zavést, ale nesdělila a vyžádala si zaslání dotazů e-mailem. Na ty během několika dní neodpověděla.
 
Jednasedmdesátiletý Stanislav Děd s jejím jmenováním do funkce nesouhlasí, podle něj proběhlo nezákonně a podal na Ústecký kraj žalobu k soudu. Nelíbí se mu, že ačkoliv se zúčastnil výběrového řízení a podle svých slov ho vyhrál, rada jmenovala někoho jiného.
 
Diskriminace kvůli věku
 
Je přesvědčen, že došlo k diskriminaci kvůli věku. „S obsahem žaloby jsem neměl možnost se seznámit, nemohu proto na ni reagovat,“ komentoval Radek Spála.
 
Po předání vedoucí funkce má Děd ze zákona právo, aby mu muzeum nabídlo adekvátní pracovní pozici. „Přál bych si dál pracovat v muzeu a badatelsky se věnovat českoněmeckým vztahům 19. a 20. století z pohledu obyčejných lidí,“ uvedl Děd
 
„Právě zachytit jejich vzpomínky je z historického pohledu velmi důležité. Ovšem mám indicie, že pro mě vhodná pozice v organizaci není,“ dodal.
 
Podle Skály je další pracovní působení Děda v gesci nové ředitelky. „Zřizovatel nebude do pracovněprávních vztahů v organizaci zasahovat,“ uvedl.
 
V současné době stále běží výběrová řízení na pozice ředitelů tří galerií - v Mostě, Lounech a Roudnici nad Labem. Skončit by měla během října.
 
Miroslava Strnadová, MfDNES, 4. 10. 2017

—————

Zpět