„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Exilový Moucha zaplnil Dusíkovo divadlo obrazy

07.10.2017 00:00
Na malé scéně Dusíkova divadla v Čáslavi na Kutnohorsku vystavuje svá díla významný českofrancouzský výtvarník Miloslav Moucha. Přivezl i několik obrazů, které ještě nikde nebyly k vidění. 
 
"Výstava je výjimečná tím, že je poměrně veliká a průřezová. Jde o výběr tvorby z posledních deseti let. Tak velký záběr u něj není obvyklý," uvedl David Novák, předseda spolku Třiatřicet, který výstavu pořádá. V prostorech je instalováno přes padesát děl, deset velkoformátových. Několik je vystaveno vůbec poprvé. "Dalo by se říci, že na nich ještě nezaschla barva. Jsou to úplné novinky, které vytvořil letos. Má ale i takový způsob tvorby, že k některým věcem se vrací za pět deset let," poznamenal Novák. 
 
Výstava nese název Z onoho světa. Právě v osadě Onen Svět, na rozhraní středních a jižních Čech, koupil před lety venkovské stavení, kde v ateliéru vzniká většina Mouchových děl. Těžištěm jeho tvorby je krajina, ve které nachází geometrické akcenty, pohybuje se mezi abstrakcí a skutečností. "Jeho věci jsou úžasné, nádherné a neobvyklé. Je to něco jiného, než jsme dělali v předchozích letech," řekl Novák.
 
"Nestává se často, abychom v Čáslavi otevírali výstavu malíře, jehož význam přesáhl hranice naší země, v tomto případě dokonce autora, který je v zahraničí známější než v Čechách," řekl starosta Jaromír Strnad.
 
Miloslav Moucha kvůli okupaci Československa v roce 1968 odešel do francouzského exilu a usadil se v Besançonu. Od počátku 90. let žije a pracuje střídavě ve Francii a v Čechách. Své grafiky a obrazy dosud představil na šedesáti samostatných výstavách v různých zemích světa a na stovce výstav společných. Jeho dílo je například zastoupeno v pařížských Centre Georges Pompidou, Musée National d'Art Moderne i v pražské Národní galerii. Výstava potrvá do 26. listopadu.
 
Markéta Zikmundová, Mladá fronta Dnes, 7. 10. 2017

—————

Zpět