„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Ida Saudková: Uchvacuje mě pomíjivost

31.05.2015 21:40
Čáslavské muzeum bude po celý duben hostit reprezentativní výstavu špičkové české fotografky Idy Saudkove.
 
Česká fotografka Ida Saudková se narodila ve znamení Lva roku 1966 v Kutné Hoře. První fotoaparát dostala ve svých dvanácti letech, v roce 1985 absolvovala školu uměleckých řemesel v Praze, obor portrétní fotografie a do roku 1987 pak pracovala v družstvu Fotografia jako ateliérová fotografka; od té doby je tzv. “na volné noze“. Ze začátku dělala příležitostně asistentku jiným známým fotografům, například Janu Saudkovi, Gábině Fárové, či Vlastimilu Macháčkovi, od roku 1996 své fotografie vystavuje či publikuje v různých časopisech, knihách či kalendářích. Bývalá žena Samuela Saudka (syna fotografa Jana Saudka) dnes žije již desátým rokem se svým přítelem, hudebním skladatelem a výtvarníkem Vladimírem Franzem.
 
“Uchvacuje mě pomíjivost. Snažím si ji zachytit i na fotografiích, neboť leckdy je i krása pomíjející. Jsou to zlomky života, které mě zasáhnou. Najednou vidím krásu kolem sebe, najednou vidím, že druzí lidé jsou krásní. I to je důvod, proč tvořím,” říká o své tvorbě Ida Saudková. 
 
Fotografie, zažívající dnes opět světový boom, se mnohdy uchyluje do dvou extrémních protilehlých rovin. Na jedné straně se snaží dokumentovat autentické bezvýchodné strádání, tedy ponejvíce válečné a existenční trauma, na druhém pólu je pak kýčovitá, přísně aranžovaná, odosobnělá a jen zdánlivě dekadentní kompozice, nasycená bezproblémovou estetikou. Ida Saudková, podle vlastních slov, tvoří díla, která mají být protikladem k depresivním dokumentům, přinášejícím stále jen odvrácenou stranu života. Zároveň, i když své fotky aranžuje, promýšlí a ovlivňuje výsledek, ponechává každému modelu vlastní identitu a přirozenost. “Má práce je postavena na tom, že lidé za mnou přijdou a nebo se nechají fotografovat dobrovolně. I kdyby to byl sebezajímavější model a mohla bych s ním dokázat sebelepší věci, do ničeho jej nenutím,” říká Saudková. Netlačí na pilu a na jejích fotografiích je to znát. Ze snímků lze pak přímo fyzicky cítit jak autorka samozřejmým způsobem spojuje improvizaci s řádem, sváteční, někdy až slavnostní, eleganci s všední skutečností a nápaditou jedinečnost se srozumitelným zobecněním.
 
Výstava bude zahájena vernisáží, a to ve středu 4. dubna 2012 v 17.00 hod ve Výstavní síni Městského muzea a galerie Čáslav na náměstí Jana Žižky. Kurátorem bude – stejně jako v případě loňské velice úspěšné výstavy děl českého paleoartisty Petra Modlitby – opět Petr Svoboda, ředitel Galerie výtvarných umění v Mostě. V rámci hudebního programu vernisáže vystoupí se skladbami C. P. E. Bacha pro klavír a flétnu manželé Iva a Filip Jeriovi.
 
Akce se koná pod oficiální záštitou města Čáslavi, reprezentovaného místostarostou Ing. Jiřím Havlíčkem, který k ní prohlásil následující: “Uspořádání této výstavy je výborný nápad, který nepochybně obohatí nabídku kulturního a společenského vyžití v našem městě. Také proto jsem s potěšením přijal záštitu nad touto akcí a věřím, že se setká s vysokým zájmem veřejnosti.”
 
Výstavu organizuje místní občanské sdružení Třiatřicet ve spolupráci Městským muzeem a knihovnou Čáslav, Městským úřadem Čáslav a společnostmi HOKA Interier a EUDAI & Associates. Další informace lze nalézt na webu sdružení na adrese https://triatricet.webnode.cz.
 
David Novák
s využitím textů Jiřího Stránského, Radana Wagnera,
Pavla Pokorného, Jaroslava Bučka a Hanky Hosnedlové.
 
Zdroj: TEP Regionu
Datum: 30. 3. 2012

—————

Zpět