„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Robert Vano vystavuje v mostecké galerii

07.12.2018 07:23

V mostecké Galerii výtvarného umění budou k vidění snímky známého fotografa Roberta Vana. Půjde o díla ze souborů Memories a Fotka nemusí být ostrá. 

Prvně zmíněnou kolekci Vano vytvořil pro sebe netypicky barevným polaroidem. "Soubor Memories jsou opravdu memories - čili vzpomínky. Autor je zachycuje pro něj netradičně barevným polaroidem a následně je zpracovává technikou cross processing, kterou s oblibou používal v raném období své tvorby. Memories jsou oslavou minulosti i přítomnosti určenou všem fanouškům Roberta Vana i všem milovníkům klasické i módní fotografie," uvedla Lucie Černá z mostecké galerie. 

Původně se chtěl slavný fotograf věnovat pouze přípravě knižního projektu se shodným názvem, později se však rozhodl vznikající publikaci doplnit o stejnojmennou fotografickou výstavu. Ta není řazena chronologicky, ale na základě asociací samotného autora, který se proslavil černobílými portréty a akty focenými na klasický film a který dodnes působí především jako módní a reklamní fotograf. 

Druhý soubor Fotografie nemusí být vždy ostrá je složen z 25 černobílých snímků z let 1984 až 2015. Významná část z nich je záměrně neostrá, což je jedním ze specifik Vanovy tvorby. 

Vernisáž se uskuteční již dnes 7. prosince v 18.30 hodin v Galerii výtvarného umění v Mostě. "Půjde o poslední výstavu v dlouholeté samostatné historii galerie," doplnila Lucie Černá. Výstava potrvá do 6. ledna. Za vstupné zaplatí dospělí 20 korun, děti a senioři 5 korun. 

 
Zuzana Mendlová, 5plus2, 7. 12. 2018

—————

Zpět