„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


SRDCE EVROPY SE VRACÍ DO ČÁSLAVI

01.10.2023 12:19

Ve čtvrtek 5. října se na Nové scéně Dusíkova divadla uskuteční již třetí ročník mezinárodní konference "Srdce Evropy: České země a zpravodajské služby"; tak jako v minulých letech i letos bude součástí této akce tradiční vzpomínkový akt.

2019: PRVNÍ KONFERENCE

S myšlenkou uspořádat v Čáslavi odbornou zpravodajsko-historickou konferenci přišel na podzim roku 2018 historik a spisovatel Tomáš Bandžuch spolu s představiteli čáslavských spolků Třiatřicet a Včela Čáslavská – Davidem Novákem a Filipem Velímským. Ti následně mohli díky velkorysé podpoře poskytnuté Vojenským zpravodajstvím ČR, městem Čáslav, čáslavským muzeem, Dusíkovým divadlem a dalšími osobami a subjekty na jaře následujícího roku zorganizovat celodenní vzpomínkovou akci a odborné kolokvium nazvané "František Moravec a československé vojenské zpravodajství před rokem 1948". 

Událost se konala 15. března 2019, tedy v den 80. výročí příletu skupiny příslušníků čs. vojenského zpravodajství vedených gen. Františkem Moravcem do Velké Británie. V jejím rámci došlo k předání čestného občanství, jež město Čáslav udělilo in memoriam gen. Moravcovi, vnučce tohoto čáslavského rodáka Anitě Moravec Gard a jeho praneteři Marii Šenkapounové. Slavnostnímu aktu byly přítomny desítky příbuzných gen. Moravce a jeho spolupracovníků z ČR i zahraničí a zúčastnili se jej i ředitel Vojenského zpravodajství genpor. Jan Beroun či velitel 601. skupiny speciálních sil generála Moravce plk. David Franta. Následovalo odborné kolokvium, na kterém vystoupili jak regionální historici, tak například zástupci Vojenského historického ústavu. Ve svých příspěvcích se zaměřili především na osobnost Františka Moravce a jeho činnost, ale zazněly zde také příspěvky týkající se všeobecně historie Československého zpravodajství. Výběrový sborník z této události vyšel počátkem února 2020 coby čtvrté číslo Zpráv Včely Čáslavské. Jinak velmi úspěšnou akci tehdy bohužel poznamenala tragická událost, kdy jeden z přednášejících, bývalý diplomat a zpravodajec Miroslav Polreich, zahynul vzápětí po ukončení kolokvia při dopravní nehodě.

2021: DRUHÁ KONFERENCE

Kolokvium i vzpomínkový akt se setkaly se značným ohlasem, takže se organizátoři a spolupracující instituce rozhodli celou akci v obdobném formátu zopakovat o dva roky později. Druhý (ob)ročník – již pod názvem "Boj o srdce Evropy" a s podtitulem "České země a zpravodajské služby" – proběhl 7. října 2021 opět v Dusíkově divadle, přičemž tentokrát byl věnován 80. výročí prvního paradesantního výsadku na území protektorátu organizovaného československým odbojem z Velké Británie. Součástí akce byl i pietní akt, který za účasti ředitele Vojenského zpravodajství Jana Berouna proběhl u pamětní desky nacházející se v místě seskoku jediného účastníka operace Percentage Františka Pavelky u obce Koudelov poblíž Čáslavi. Navazující odborná konference pak připomněla nejen samotnou operaci, ale i další témata týkající se historie vojenského zpravodajství a Československa. Související sborník byl vydán na jaře roku 2022 coby páté číslo Zpráv Včely Čáslavské.

2023: TŘETÍ KONFERENCE

Letošní třetí ročník konference, pořádané pod oficiální záštitou ředitele Vojenského zpravodajství České republiky Jana Berouna, hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové a senátora za obvod Kutná Hora Bohuslava Procházky, proběhne poprvé s mezinárodní účastí. Se svými odbornými příspěvky na ní vystoupí osmnáct přednášejících, z nichž někteří, jako například historici Karel Straka a Tomáš Bandžuch, již patří ke stabilnímu okruhu účastníků. Celou událost zahájí vzpomínkový akt k 85. výročí přijetí Mnichovské dohody, který proběhne od 8:15 v kolumbáriu čáslavského hřbitova, kde jsou uloženy ostatky brigádního generála Františka Moravce. 

Navazující odborná konference, kterou svými projevy zahájí zástupci pořádajících a spolupracujících institucí, se bude konat od 9:00 na Nové scéně Dusíkova divadla. Hlavním organizátorem akce je Muzejní a vlastivědný spolek Včela Čáslavská ve spolupráci s Vojenským zpravodajstvím ČR, Dusíkovým divadlem Čáslav, s. r. o., Městským muzeem a knihovnou Čáslav a spolkem Třiatřicet, z. s., za podpory Středočeského kraje a města Čáslav. 

Vstup na akci je pro odbornou i laickou veřejnost zdarma.

 
Čáslavské noviny č. 10/2023
 

—————

Zpět