„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Superhrdinové na obrazech Pavla Vašíčka ztrácejí nadpřirozené schopnosti

23.02.2015 21:44

Hrdinové dnešní doby zobrazení na obrazech malíře Pavla Vašíčka v sobě mají něco démonického. Supermani, batmani, mickeymousové, piloti formule 1, ti všichni v jeho pojetí balancují na hraně života a smrti a jsou zbaveni svých obdivuhodných vlastností. Vel ké téma pětatřicetiletého malíře a pedagoga Pavla Vašíčka rozhodně stojí za pozornost. 

S tématem Superhrdinů začal autor už před pěti lety. "Maloval jsem ty nejznámější superhrdiny, ty největší ikony dnešní doby," uvedl Vašíček. Superhrdina je na Vašíčkových obrazech ztělesněním dnešního člověka a vyjádřením jeho individuality. Ta je hodně ovlivněna současnou mediální kulturou a vštípenou touhou po dokonalosti. 

Hrdinové na jeho obrazech vzbuzují strach, ztrácejí své nadpřirozené schopnosti a mají nádech jisté démoničnosti. "Superhrdinové jsou i znakem naší společnosti a mají punc líbivosti a samozřejmě i démoničnosti. Jsou nesmrtelní, krásní, silní, mají vlastnosti, které obyčejný člověk nemá. Líbivost, pokud se objevuje v umění, tak může být i znakem určité pokleslosti. 

Proto možná ta démoničnost, která může být vlastní něčemu, co my považujeme za přirozené a co se snažíme začlenit do svého života," osvětluje Vašíček. Pokleslost ale často souvisí i s kýčem, který je výtvarnému ztvárnění superhrdinů často vlastní. "Málokdy si to uvědomujeme, ale kýč je takové to parazitování na tom, co je lidské. Kýč parazituje na tom, co je opravdové," tvrdí umělec. 

Světec a závodník formule 1 

Pohled na superhrdiny na jeho dílech tak může být pro mnohé cestou k prozkoumání jejich vlastních idolů a jejich opravdovosti. Na jednom z Vašíčkových obrazů promlouvá světec k pilotu formule 1. Obraz nese název Dialog. "Vzpomněl jsem si na něj nedávno, když jsem myslel na případ Schumachera, jak se vyboural na lyžích. Myslím, že obraz tenhle moment celkem dobře vystihuje. Superhrdina žije v rychlé a uspěchané době. Na obraze se najednou ocitá vytržený ze svého prostředí, na pobřeží, v klidu a mimo realitu a rozmlouvá se světcem o svém životě," přibližuje téma obrazu Vašíček. 

Vašíčka v rámci tématu Superhrdinové fascinovala rychlost, umělec se snažil zachycovat světlo vyzařující z rychle se pohybujícího zdroje, ze závodních aut nebo velkých motorek. Autor mění formu podle tématu. V dílech je vidět inspirace obrazy mistrů manýrismu a baroka. Tematicky i technicky jsou ale jeho obrazy hodně současné a originální. Je pro ně typické expresivní drama, pastózní struktura a kontrastní barevnost. Duhové barvy tak září na tmavém pozadí a fungují jako světlo. Obrazy působí živě a vypadají, jako by lesklá olejová barva ještě nezaschla. 

Na obrazech jsou k vidění motivy z filmů, komiksů, fantazijních představ, schémata inspirovaná díly starých mistrů i postavy a předměty z počítačových her i ze skutečnosti. 

Lebky na podlaze 

Pavel Vašíček má ateliér v Kutné Hoře, kde už několik let žije. Momentálně tvoří v novém atelieru s krásným výhledem. Ateliér ještě není příliš zařízený. Tak tomu podle autora bude trochu i do budoucna. Autor má rád volnost, jednoduchost, čisté prostory. 

Televize v ateliéru neměla a nemá své místo. Na podlahách jsou k vidění lebky, které ke Kutné Hoře s proslulou Kostnicí tak nějak patří. Vašíček je používá jako rekvizitu pro své žáky kresby. Učí je v nedaleké Jezuitské koleji, která slouží jako Galerie Středočeského kraje. 

Ruch hlavního města Vašíčkovi nechybí. Jeho ak -tuální téma vyžaduje hod -ně soustředění. Umělec se snaží zachytit lidskou podstatu a chystá se také vystavovat krajinomalby. S těmi souvisí i větší tlumenost barev a menší expresivita. "Krajinomalba je pro mne odpoutání se od světa, je to pro mě částečně meditace, na přítomnost člověka myslím pořád," uvedl Vašíček. 

Vašíček se občas k superhrdinům vrací, spíš se ale obrací k tématu samotného člověka a hledá v člověku jeho jednoduchost a opravdovost. Ročně namaluje šest větších obrazů nebo zhruba třicítku menších obrazů. Letos jich vzhledem k chystaným akcím vytvoří zřejmě rekordní počet. 

V březnu bude vystavovat na Art Prague, od 1. dubna do začátku června pak na společné výstavě v Kutné Hoře, zároveň se v polovině dubna veřejnosti představí v galerii Michal´s Collection a od 6. května budou k vidění jeho krajinomalby ve výstavní síni v Čáslavi. 

Kristýna Hořovská, Právo (příloha Café), 6. 3. 2014

—————

Zpět