„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


“Uchvacuje mě pomíjivost,” říká fotografka Ida Saudková

31.05.2015 21:37
Čáslavské muzeum bude po celý duben hostit reprezentativní výstavu špičkové české fotografky Idy Saudkové. Výstava bude zahájena vernisáží, a to ve středu 4. dubna v 17.00 hod ve Výstavní síni Městského muzea a galerie Čáslav na náměstí Jana Žižky.
 
Česká fotografka Ida Saudková se narodila ve znamení Lva roku 1966 v Kutné Hoře. První fotoaparát dostala ve svých dvanácti letech, v roce 1985 absolvovala školu uměleckých řemesel v Praze, obor portrétní fotografie a do roku 1987 pak pracovala v družstvu Fotografia jako ateliérová fotografka; od té doby je tzv. “na volné noze“. Ze začátku dělala příležitostně asistentku jiným známým fotografům, například Janu Saudkovi, Gábině Fárové, či Vlastimilu Macháčkovi, od roku 1996 své fotografie vystavuje či publikuje v různých časopisech, knihách či kalendářích. Bývalá žena Samuela Saudka (syna fotografa Jana Saudka) dnes žije již desátým rokem se svým přítelem, hudebním skladatelem a výtvarníkem Vladimírem Franzem.
 
“Uchvacuje mě pomíjivost. Snažím si ji zachytit i na fotografiích, neboť leckdy je i krása pomíjející. Jsou to zlomky života, které mě zasáhnou. Najednou vidím krásu kolem sebe, najednou vidím, že druzí lidé jsou krásní. I to je důvod, proč tvořím," říká Ida Saudková.
 
Fotografie, zažívající dnes opět světový boom, se mnohdy uchyluje do dvou extrémních protilehlých rovin. Na jedné straně se snaží dokumentovat autentické bezvýchodné strádání, tedy ponejvíce válečné a existenční trauma, na druhém pólu je pak kýčovitá, přísně aranžovaná, odosobnělá a jen zdánlivě dekadentní kompozice, nasycená bezproblémovou estetikou. Ida Saudková, podle vlastních slov, tvoří díla, která mají být protikladem k depresivním doku-mentům, přinášejícím stále jen odvrácenou stranu života. Zároveň, i když své fotky aranžuje, promýšlí a ovlivňuje výsledek, ponechává každému modelu vlastní identitu a přirozenost. “Má práce je postavena na tom, že lidé za mnou přijdou a nebo se nechají fotografovat dobrovolně. I kdyby to byl sebezají-mavější model a mohla bych s ním dokázat sebelepší věci, do ničeho jej nenutím,” uvedla Saudková. Netlačí na pilu a na jejích fotografiích je to znát. Ze snímků lze pak přímo fyzicky cítit jak autorka samozřejmým způsobem spojuje improvizaci s řádem, sváteční, někdy až slavnostní, eleganci s všední skutečností a nápaditou jedinečnost se srozumitelným zobecněním.
 
“Série jsou vždy nějakým způsobem retro, od 30. po 70. léta 20. století. K dnešku jsem se vlastně ještě nedostala. Žiji jaksi retro,“ tvrdí česká fotografka. 
 
V průběhu let Ida Saudková vytvořila několik dosud otevřených cyklů: Bratři a sestry – portréty sourozenců, ReMix – portréty tanečníků travesti show, Café Louvre – portréty ve stylu amerických hvězd filmového plátna ze 40. let 20. století, Žhavé polibky – portréty líbajících se dvojic, Komix, kýč a klasika – kolorované fotografie posunuté do poetiky komixu s prvky koláže nebo Portréty slavných inspirované křesťanskou ikonografií. Tyto fotografické cykly se stále rozrůstají a použitím totožných modelů prolínají. Autorka se navrací i ke starým negativům, stříhá je a poté tyto fotografie v podstatě recykluje.
 
“Nefotografovala bych nic, co sama nemám ráda a co mi není příjemné – násilí a cokoliv, co snižuje důstojnost. A nebavilo by mě ani bezdůvodně fotit celebrity. Fotím to, co mě těší – je to jediný způsob, jak si zachovat lásku k fotografiím a nebrat ji jako povinnost. Fotografii si hýčkám,” konstatuje.
 
Ida Saudková se specializuje téměř výhradně na klasickou černobílou aranžovanou fotografii; výjimečně některá svá díla koloruje. Je autorkou fotografií nejen mnoha populárních osobností (herců, hudebníků, moderátorů), ale portrétuje i lidi na okraji zájmu či na hraně společnosti. V rámci nadcházející výstavy bude představen reprezentativní výběr z celého dosavadního autorčina díla, zahrnující autoportréty, fotografie přátel či osob blízkých a portréty celé řady známých osobností, a to jak v podobě klasických černobílých fotografií, tak fotografií kolorovaných.
 
Výstava bude zahájena vernisáží, a to ve středu 4. dubna 2012 v 17.00 hod ve Výstavní síni Městského muzea a galerie Čáslav na náměstí Jana Žižky. Kurátorem bude – stejně jako v případě loňské velice úspěšné výstavy děl českého paleoartisty Petra Modlitby – opět Petr Svoboda, ředitel Galerie výtvarných umění v Mostě. V rámci hudebního programu vernisáže vystoupí se skladbami C.P.E.Bacha pro klavír a flétnu manželé Iva a Filip Jeriovi.
Akce se koná pod oficiální záštitou města Čáslavi, reprezentovaného místostarostou Ing. Jiřím Havlíčkem, který k ní prohlásil následující: “Uspořádání této výstavy je výborný nápad, který nepochybně obohatí nabídku kulturního a společenského vyžití v našem městě. Také proto jsem s potěšením přijal záštitu nad touto akcí a věřím, že se setká s vysokým zájmem veřejnosti," věří místostarosta Čáslavi.
 
Výstavu organizuje místní občanské sdružení Třiatřicet ve spolupráci Městským muzeem a knihovnou Čáslav, Městským úřadem Čáslav a společnostmi HOKA Interier a EUDAI & Associates. Další informace lze nalézt na webu sdružení na adrese www.triatricet.webnode.cz.
 
David Novák s využitím textů Jiřího Stránského, Radana Wagnera,
Pavla Pokorného, Jaroslava Bučka a Hanky Hosnedlové.
 
Zdroj: Svoboda.info
Datum: 30. 3. 2012

—————

Zpět