„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Ústecké hejtmanství konec ředitelů nevysvětlilo

13.12.2019 20:47

Výběrové řízení na místo ředitele lounské a litoměřické galerie a ředitele teplického muzea vyhlásí Ústecký kraj začátkem příštího roku. Dosavadní ředitelé měli smlouvu na dobu určitou na dva roky, ta jim ke konci roku vyprší.

Ačkoliv krajská rada v roce 2007 uvedla, že budou mít po dvou letech nárok na prodloužení smlouvy na dobu neurčitou, nyní bez vysvětlení důvodu uvedla, že ředitelům smlouvu neprodlouží. To vyvolalo pobouření hlavně mezi odbornou veřejností.

Kraj nevysvětlil rozhodnutí rady ani zastupitelům na pondělním jednání. Komentovat rozhodnutí radních se ve čtvrtek bránil hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). "Žádný názor neřeknu. Je to kompetence rady, ředitelé mají smlouvy na dobu určitou," uvedl Bubeníček. Ten nechtěl komentovat ani spekulace, že jedno z míst ředitelů je určeno pro některého z politiků.

Ve svých funkcích ke konci roku skončí ředitelka Galerie Benedikta Rejta v Lounech Alica Štefančíková, ředitel muzea v Teplicích Radek Spála a ředitel Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích Jan Štíbr. Podle Bubeníčka byli ředitelé dotázáni, zda by souhlasili s pověřením vést své organizace od ledna příštího roku. Všichni ředitelé souhlasili. Všichni stávající ředitelé se také mohou do výběrového řízení přihlásit. Bubeníček dva z ředitelů označil za "lidi na svých místech." "Není důvod, aby nemohli být znovu jmenováni," dodal hejtman.

Všichni tři ředitelé v roce 2017 vyhráli výběrové řízení a krajská rada tehdy uvedla, že budou mít po dvou letech nárok na prodloužení smlouvy na dobu neurčitou. Stejně tak tomu bylo u ředitelů chomutovského a děčínského muzea, kterým byla smlouva prodloužena.

Proti neprodloužení smlouvy ředitelky lounské galerie vznikla petice. Její signatáři požadují změnu rozhodnutí rady kraje a prodloužení smlouvy pro ředitelku, která stojí v čele galerie 32 let. "Ještě jsem nepřemýšlela, zda se přihlásím do nového výběrového řízení. Člověk si říká, zda to má cenu, aby nebyl jen křovím," řekla Štefančíková. Předsedové tří největších a nejstarších spolků výtvarných umělců vyjádřili v dopise zastupitelům podporu řediteli Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích Janu Štíbrovi. Neprodloužení smlouvy úspěšnému řediteli označili za unáhlené a nekoncepční. "Považujeme to za chybné rozhodnutí, jelikož pan doktor (Štíbr) má naši plnou profesní i osobní důvěru a pro galerii, pro občany i pro celou výtvarnou scénu vytváří trvalé hodnoty," stojí mimo jiné v dopise.

Štíbr Právu řekl, že ještě není rozhodnut, zda se výběrového řízení zúčastní. "Kdyby odvolávali ředitele kvůli nějakému důvodu, jakémukoliv, tak to dovedu pochopit, takhle mi to ale přijde nesmyslné," uvedl Štíbr. Podle něj se tímto může potvrzovat to, že jde možná o místo ředitele teplického muzea, což se proslýchá z odborných kruhů.

 
Aleš Pelikán, Právo, 13. 12. 2019

—————

Zpět