„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


VYJÁDŘENÍ ČLENA ZASTUPITELSTVA ÚSTECKÉHO KRAJE DR. JIŘÍHO KULHÁNKA: Jak se odvolává ředitel

14.07.2017 00:00
Rada Ústeckého kraje odvolala z funkce 5 ředitelů muzeí a galerií. Oficiální informace k uvedenému ze strany tiskové mluvčí kraje 16.5.: "Ústecký kraj se chce do budoucna v tomto segmentu kultury ubírat jiným směrem, podobně jako u dalších muzeí ve správě kraje." Představy o novém směřování?: "Zatím to nebudeme rozvíjet." 
 
Můj dotaz na zastupitelstvu kraje 29. 5. "..na základě informací z tisku o odvolání ředitelů příspěvkových organizací, kteří jsou řediteli muzeí, v souvislosti s novou vizí fungování těchto organizací, žádám o zaslání informací k této vizi." 
 
Odpověď vedoucího odboru kultury 19. 6. (toto trvalo, než se to vymyslelo): "..přes většinou uspokojivé a někdy až vynikající pracovní výsledky organizací – procházejí nyní organizace vlnou zásadních změn z pohledu jejich řízení, nikoli odborného směřování a činnosti (nová pravidla pro zadávání veřejných zakázek, zákon o zadávání veřejných zakázek, profil zadavatele, konsolidovaný způsob hospodaření, registr smluv, elektronická spisová služba, upravovaná problematika pracovního práva, investiční rozvoj v oblasti kultury z popudu zřizovatele), které kladou zcela nové a netušené nároky na jejich vedení a je tak více než žádoucí zapojit do jejich činnosti a řízení i nové silné osobnosti…"
 
Takže z původně jiného směřování se nám během měsíce stala potřeba znalostí nové legislativy, kterou ovšem již dávno všechny muzea a galerie plní, aniž by tušily, že někde udělaly chybu. Normálně uvažující člověk by předpokládal, že se teda vlastně hledá člověk, který umí vystřihnout zákon o zadávání veřejných zakázek (co se otravovat s nějakou sbírkovou činností či výstavami, tohle je ten nový směr!).
 
Podívejme se, co nám říkají požadavky výběrového řízení na nové ředitele: " koncepce rozvoje a řízení organizace, dobré organizační a řídící schopnosti, znalost fungování a financování příspěvkové organizace, občanská bezúhonnost, vysokoškolské vzdělání." Čili ani v požadavcích na nového ředitele není zmínka o tom, že blíží " vlna zásadních změn" a je třeba najít k tomu kompetentní ředitele.
 
26. 6. se konalo zatím poslední krajské zastupitelstvo.
 
Na můj přímý dotaz paní Sachetové, která je uvolněná radní pro kulturu, kde je koncepce a nový směr v řízení muzeí a galerií jsem dostal na třetí pokus odpověď, že jsem všechno obdržel v dopise vedoucího odboru. 
 
Z výše uvedeného jsou možné jen dva závěry: nekompetentnost kompetentních, a nebo existují i neveřejné důvody k odvolání těchto ředitelů. 
 
Závěrem oblíbená hláška: "Kdepak asi soudruzi z kraje udělali chybu?" 
 
PaedDr. Jiří Kulhánek, člen zastupitelstva kraje, starosta města Kadaně
Chomutovský deník, 14. 7. 2017

—————

Zpět