„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z MÉDIÍ: Podezřelý konkurs v chomutovském muzeu: Čistka řízená komunisty míří k soudu

15.08.2017 00:00
Snaha vedení Ústeckého kraje zbavit se ředitele Oblastního muzea v Chomutově Stanislava Děda bude mít soudní dohru. Odvolaný ředitel, který zvítězil v následném konkursu, ale ani přesto ho krajská rada zpět nejmenovala, připravuje žalobu. „Selhaly všechny pokusy o smírné řešení,“ říká Stanislav Děd.
 
Stanislava Děda spolu s pěticí dalších krajských muzeí a galerií odvolala rada Ústeckého kraje v květnu. Bez uvedení odborného důvodu: prý v rámci „přirozené obměny“.
 
Jenže jak zjistil HlídacíPes.org, Děd zvítězil i v následném červnovém konkursu. Rada ale výsledky ignorovala a do funkce od října jmenovala úřednici chomutovské radnice Markétu Prontekerovou. Ta v konkursu skončila druhá ze čtyř uchazečů.
 
Podezřelý konkurs
 
„V průběhu tří měsíců jsem se snažil o předložení a vysvětlení námitek, ale žádným způsobem nelze dosáhnout vážně míněné a jasné odpovědi,“ říká Stanislav Děd.
 
A jmenuje podezřelé okolnosti, které odvolání a dění kolem následných konkursů provázely: kraj mlžil o důvodech odvolání, v důvodové zprávě jen obecně hovořil o změně směřování, a to i přesto, že výslovně uvádí, že k práci odvolaných ředitelů neměl výhrady. Otázky odborné veřejnosti i zastupitelů odbýval vágními formulacemi o potřebě přirozené obměny ze zmíněné důvodové zprávy, aby nakonec vedení kraje prohlásilo, že důvodová zpráva vlastně žádnou důvodovou zprávou nebyla.
 
A nakonec přišel podezřelý konkurz, v němž například krajská radní pro kulturu Jitka Sachetová coby členka výběrové komise hlasovala pro vítězství Stanislava Děda, aby nakonec při hlasování v radě kraje otočila a byla proti.
 
„Přihlásil jsem se, vyhrál, ale přesto byl radou demonstrativně odmítnut. Jak reagovat, když radní Sachetová mění hlasování jako ponožky a hlasuje pro i proti?“ ptá se Stanislav Děd.
 
Politici zamrzlí v minulosti
 
Po celou dobu existuje závažné podezření, že si komunisté ve vedení kraje vyřizují s ředitelem chomutovského muzea účty za staré spory. Dlouhodobě jim totiž vadí jeho angažmá například v péči o sudetoněmecké hroby a už po minulém vedení kraje neúspěšně žádali jeho odvolání.
 
„Řekněte tedy, že rozvíjení česko-německých vztahů, neideologický pohled na dějiny, ze kterých v pohraničí nemůžeme vymazat sudetské Němce, prostě některým krajským politikům, beznadějně zamrzlým v minulosti, vadí. Řekněte to veřejně a jmenovitě,“ říká Stanislav Děd.
 
Jediným řešením, které ještě zbylo, je podle něho žaloba. Ještě předtím chce ale naposledy požádat hejtmana Oldřicha Bubeníčka, aby pozastavil výkon usnesení rady. „Pro případ odmítnutí připravuji s advokátem další právní kroky, které pochopitelně nyní nebudu zveřejňovat a které jsou založeny na shora uvedených skutečnostech,“ říká Stanislav Děd.
 
Robert Malecký, HlídacíPes.org, 15. 8. 2017

—————

Zpět