„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z MÉDIÍ: Stanislav Děd v muzeu končí. Kvůli tibetské vlajce?

08.08.2017 19:38
Oblastní muzeum v Chomutově mění po letech ředitele. Odvolaný Stanislav Děd se do funkce nevrátí, přestože vyhrál konkurs. Novou šéfkou bude chomutovská úřednice Markéta Prontekerová.
 
Kauza, která širší veřejnosti není příliš známa. Podrobně se jí věnoval portál HlídaciPes.org, který sledoval a popsal průběh výběrového řízení na ředitele několika krajských příspěvkových organizací jako jsou muzea nebo galerie.
 
O co jde?
 
Ústecký kraj na jaře 2017 stroze oznámil, že se rozhodl odvolat kromě Stanislava Děda i ředitele Oblastního muzea v Děčíně, Regionálního muzea v Teplicích, Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Galerie Benedikta Rejta v Lounech a Galerie výtvarného umění v Mostě.
 
Kraj změny obhajoval potřebou provést "přirozenou obměnu" pěti ze třinácti vedoucích, kteří po nástupu nového vedení ještě nebyli vyměněni.
 
Zmíněný web spekuluje, že skutečným důvodem odvolání ředitelů a vypsání nového výběrového řízení je snaha odvolat zejména Stanislava Děda. A jako důvod nabízí hypotézu, že krajskému vedení v čele KSČM se nelíbí jeho aktivity, např. vyvěšení tibetské vlajky či další aktivity.
 
"Mojí hlavní prioritou po nástupu byly česko-německé vztahy, včetně židovských, otevření muzea spolupráci s krajanskou komunitou, navázání kontaktů se sudetoněmeckou kanceláří v Praze a Sudetoněmeckým domem v Mnichově a prezentace těchto kontaktů vůči české veřejnosti,“ řekl pro HlídacíPes.org Stanislav Děd.
 
Web dále připomíná, že tyto aktivity vyvolaly setrvalý odpor chomutovských komunistů a části veřejnosti, včetně několika zcela konkrétních útoků. "Klub českého pohraničí například požadoval Dědovo odvolání, čemuž kraj – tehdy pod sociálnědemokratickou správou – ještě nevyhověl," napsal server.
 
Ústecký kraj zvolil metodu "mlčeti zlato" a na dotazy webu většinou neodpovídal.
 
Tak jako v Chomutově, tak v muzeu v Děčíně končí po výběrovém řízení stávající ředitelé.
 
Ředitelkou muzea v Chomutově se od října 2017 stane dosavadní šéfka odboru vnějších vztahů chomutovské radnice Markéta Prontekerová.
 
Úřednice přitom konkurs nevyhrála. Podle webu Stanislav Děd sice po odborné stránce výběrovou komisi přesvědčil, a ta ho jednomyslně zvolila vítězem konkursu, rada kraje ale místo něho jmenovala Markétu Prontekerovou. Ta skončila ve výběru na druhém místě ze čtyř uchazečů.
 
V krajské radě sedí i komunisté z chomutovské radnice, konkrétně Jaroslav Komínek a Ladislav Drlý.
 
Severočeskýdeník.cz, 8. 8. 2017

—————

Zpět