„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z TISKU: Nejistota v galerii trvá

15.12.2017 00:00
Jestli galerie zůstane samostatná, rozhodne kraj až v roce 2018.
 
Krajští zastupitelé, kteří na svém pondělním zasedání měli rozhodovat o sloučení mostecké galerie s Oblastním muzeem v Mostě, se k tomuto bodu ani nedostali. Radní pro kulturu, Jitka Sachetová, stáhla návrh o sloučení obou institucí bez udání důvodů z programu. Rada kraje doporučila po svém listopadovém zasedání právě oba kulturní subjekty sloučit. "Připravovaný záměr počítá se vznikem jedné instituce, která propojí galerijní i muzejní činnost, a bude tak ještě vstřícnější v nabídce pro širokou veřejnost," uvedla mluvčí kraje Lucie Dosedělová.
 
Kraj původně vypsal výběrové řízení na obsazení pozice ředitele Galerie výtvarného umění v Mostě ihned poté, co na jaře ke konci letošního roku odvolal dosavadního ředitele Petra Svobodu. Během výběrového řízení se ale nepodařilo nikoho najít a výsledkem zůstalo sloučení s mosteckým muzeem. Zdejší exředitel Petr Svoboda už se o funkci znovu neucházel. "Jednak jsem věděl, že je to marné, a myslím si, že se za svou práci stydět nemusím, takže není důvod, proč bych se omlouval. Svou účastí v konkurzu bych vlastně poplival všechna díla výtvarníků, která jsem v galerii představil," říká Svoboda. Zařazení galerie pod muzeum pak označuje za její likvidaci. "Pokud se v minulosti spojila galerie s jinou institucí, vždy to skončilo debaklem," tvrdí. Galerie už pod správou muzea kdysi působila.
 
"Pokud politici rozhodnou o sloučení, tak na nás bude, abychom se snažili dát tomu projektu co nejlepší perspektivu," komentuje případné spojení Michal Soukup, ředitel Oblastního muzea v Mostě.
 
Minulý týden byla na krajský úřad doručena petice proti záměru sloučení. "Petici proti sloučení od 13. listopadu podpořilo 250 osobností z Česka i ciziny, převážně významných odborníků z řad kunsthistoriků, kurátorů a galeristů," sdělil jeden z organizátorů petice a uchazeč o místo ředitele samostatné galerie Luděk Prošek, který také prošel konkurzem, ale od výběrové komise nedostal dostatečný počet hlasů.
 
Proti sloučení se vyslovila třeba i senátorka Alena Dernerová, která vyzvala mostecké zastupitele, aby za galerii s dobrým jménem bojovali.
 
Během příštího týdne bude o osudu galerie a o jejím dalším fungování mluvit i hejtman kraje Oldřich Bubeníček s mosteckým primátorem Janem Paparegou. Prozatím bude jmenovaný nový ředitel, který ji provizorně povede do doby, než o ní budou v příštím roce krajští zastupitelé rozhodovat znovu.
 
Zuzana Mendlová, 5plus2, 15. 12. 2017

—————

Zpět