„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z TISKU: O sloučení muzea s galerií kraj nejednal

12.12.2017 00:00
Oblastní muzeum v Mostě s Galerií výtvarného umění v Mostě zatím zřizovatel příspěvkových organizací, Ústecký kraj nesloučil.
 
Z pondělního jednání krajských zastupitelů byl totiž bod stažen. Proti sloučení organizací vznikla petice, postavila se proti němu i část odborné veřejnosti. Kraj si spojením jeho organizací sliboval hlavně úspory.
 
Proti záměru se postavili někteří odborníci a vznikla petice. K aktivní podpoře zachování vyzval před časem na jednání mosteckých zastupitelů jeden z iniciátorů petice Luděk Prošek. "Bylo by dobré a žádoucí v tak zatíženém regionu jako Mostecko mít instituci prezentující živé umění na mezinárodní úrovni," uvedl Prošek.
 
Sloučení jednomyslně podpořil výbor pro kulturu, 21. listopadu pak i všichni radní. Zastupitelé o něm přesto nerozhodovali. Záměr stáhla bez udání důvodu z jednání radní pro kulturu Jitka Sachetová (KSČM).
 
"V radě to bylo schválené, ale protože chodí různé e-maily, tak jsme došli k závěru, že to ještě projednáme a uvidíme," řekla Sachetová.
 
Podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM) záměr na sloučení trvá i nadále, chce o něm ale ještě jednat například s mosteckým primátorem Janem Paparegou (Severočeši Most). "Záměr je stále stejný, ale podle připomínek je vidět, že je potřeba to důkladněji připravit a dát argumenty pro a proti na stůl," uvedl Bubeníček.
 
Krajští radní již letos v květnu odvolali z funkce ředitele mostecké galerie Petra Svobodu. Postupovali tak celkem v pěti případech u svých muzeí a galerií.
 
"Odvoláni byli ředitelé muzeí a galerií, kde v posledních 16 až 26 letech nedošlo k výměně vedení organizací," uvedla mluvčí kraje Lucie Dosedělová. Ani tato odvolání se v řadě případů neobešla bez protestů, některá skončila u soudu. Na ten se obrátil například ředitel chomutovského muzea Stanislav Děd. Krajský soud v Ústí nad Labem jeho žalobu věcně odmítl.
 
"Pan Děd nepodal ani kasační stížnost, ani novou žalobu pro civilněprávní řízení před Okresním soudem v Chomutově. Považujeme tedy v tuto chvíli soudní vyřizování této věci za ukončené," uvedla Dosedělová.
 
Nové vedení tak má chomutovské a děčínské muzeum, u galerií v Lounech a Litoměřicích obhájili svůj post dosavadní ředitelé. Nový bude ředitel teplického muzea, výběrové řízení se tam ale bude opakovat.
 
Dosavadní ředitel Petr Svoboda se do výběrového řízení v Mostě nepřihlásil, komise nikoho na vedení galerie nepodpořila. Vznikla tak právě varianta sloučení mosteckých institucí.
 
Nová organizace s názvem Oblastní muzeum a galerie v Mostě měla podle návrhu začít fungovat 1. ledna příštího roku.
 
Svoboda povede organizaci do konce letošního roku, radní pak v příštím roce někoho pověří jejím vedením.
 
Aleš Pelikán, Právo, 12. 12. 2017

—————

Zpět