„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z TISKU: Odvolaný ředitel muzea nevzdává boj s Ústeckým krajem. Zažaloval ho

01.09.2017 00:00
Pohár trpělivosti přetekl. Odvolaný ředitel chomutovského muzea Stanislav Děd trvá na tom, že jeho sesazení bylo motivované úřednickou nelibostí vůči jeho osobě a hodlá to dokázat i u soudu. Rozhodl se kraj zažalovat.
 
"A to z důvodu diskriminace pro věk a pro průběh výběrového řízení, které bylo zcela v rozporu s hlasováním výběrové komise," potvrdil Děd. Po svém květnovém odvolání se ucházel o místo znovu a konkurs vyhrál.
 
Radní kraje ale dali přednost jinému uchazeči. "Byla podána žaloba ke správnímu soudu," upřesňuje Děd. 
 
Děd nechce vysoudit omluvu ani odškodné. "Chtěl bych, aby hejtman zastavil výběrové řízení a vyhlásil ho znovu. To může podle zákona udělat sám, aniž by celá věc musela k soudu dojít," řekl Děd. Kraj zatím oznámení soudu nedostal, přesto prolomil předchozí mlčení a Dědův záměr okomentoval. "Kraj jednal zcela podle zákona a ve svých kompetencích zřizovatele příspěvkové organizace, který může odvolávat i jmenovat ředitele svých organizací," říká mluvčí kraje Lucie Dosedělová. Výběrové řízení na nové ředitele galerií v Lounech, Litoměřicích a Mostě proběhne v září. Ostatní ředitelé zatím žalobu nezvažují. "Nemyslím si, že by v mém případě vznikl důvod k žalobě," říká ředitelka lounské galerie Alica Štefančíková. "Žaloba podaná kvůli diskriminaci z důvodu věku by mohla být oprávněná, pokud je to argument k odvolání," myslí si o postupu Děda Štefančíkvá. "Otázkou ale zůstává, zda je v pořádku, že legislativa umožňuje odvolat ředitele paměťových institucí bez udání důvodu," dodala. 
 
Opatrný je i šéf děčínského muzea Milan Rosenkranc. 
 
"Já bych to nechtěl zatím nijak komentovat. Ještě jsem neměl dokumenty o zápisu z výběrového řízení, takže nemůžu posoudit, jestli jsem ve stejné situaci jako Stanislav Děd," řekl Rosenkranc. 
 
Do soudní síně se nechystá ani odvolaný ředitel mostecké galerie Petr Svoboda. 
 
Chomutovský deník, 1. 9. 2017

—————

Zpět