„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z TISKU: Vyhozené ředitele muzeí nahradí úřednice a exradní

12.07.2017 00:00
Krajští radní jmenovali nové ředitele muzeí v Děčíně a Chomutově, kteří od října nahradí odvolané předchůdce. Vyplývá to ze zápisu z jednání rady, který se objevil na webu kraje. Rada na začátku května rozhodla o odvolání ředitelů muzeí v Děčíně a Chomutově k 30. září a šéfů galerií v Lounech, Litoměřicích a Mostě k 31. prosinci.
 
Chomutovské muzeum povede stávající vedoucí odboru vnějších vztahů chomutovské radnice Markéta Prontekerová, děčínské bývalý zdejší radní Vlastimil Pažourek, který v minulosti zaváděl průvodcovské služby na místním zámku. Oba dostanou smlouvu na dva roky, do konce září 2019, s možností pozdějšího prodloužení na dobu neurčitou. Konkurzy se konaly 21. června, rada o jmenování nových ředitelů podle údajů v zápisu rozhodla o týden později.
 
Z funkce ředitele muzea v Děčíně byl odvolán Milan Rosenkranc, v Chomutově Stanislav Děd. Ten serveru HlídacíPes.org řekl, že se proti výsledku konkurzu odvolá.
 
Odvolání šéfů krajských kulturních institucí kritizovala řada opozičních zastupitelů, vznikla i petice, již podepsalo 300 lidí z řad odborné veřejnosti. Protesty poukazovaly na to, že jde o politickou čistku komunistickému vedení kraje nepohodlných lidí. Komunistický hejtman Oldřich Bubeníček řekl, že kraj má jinou představu o vedení těchto institucí, ale i když k tomu byl vyzván, žádnou svou ideu či koncepci nepředstavil. 
 
MfDNES, 12. 7. 2017

—————

Zpět