„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Zdeněk Sejček oslavil devadesáté narozeniny vernisáží v Dusíkově divadle

27.05.2016 00:00

Desítky gratulantů a zároveň účastníků vernisáže výstavy se sešly v úterý 3. května na Nové scéně Dusíkova divadla, aby se zde setkaly s malířem a oblíbeným bývalým profesorem místního gymnázia, panem Zdeňkem Sejčkem. Ten na pódiu oslavil svoje devadesáté narozeniny.

V úvodní části setkání vystoupil kromě starosty města, inženýra Jaromíra Strnada, také žák pana profesora Sejčka, který dnes sám vede k lásce k výtvarnému umění studenty gymnázia a pedagogické školy, magistr Josef Novák. Ten ve svém vystoupení v krátkosti vystihl rysy oslavencova díla i životní modrost, s níž se svého jubilea dožívá: "Tóny Železných hor jsou, jak víme, tak vábivé a podmanivé! Linie a barvy! Kompozice! Zorné pole! Zorané pole! Zelené pole! Hnědé pole! Žluté pole!

Závěrečnou kaskádou jsem popsal malířský vývoj Zdeňka Sejčka. Pozorujeme, že autor se k tomu hlásí, že paleta se postupně projasňuje. Barevnost se mění od zemitých těžkých tónů (ó, každé mládí je závažné) k radostné barevnosti dnešní (začíná tušit, o co jde). Oč tedy jde? Panu profesoru Sejčkovi jde o to být a něco dělat. Udělal toho opravdu hodně a stále něco dělá - píše, kreslí, maluje, přijímá návštěvy, vypráví... Fenomén kraje. Dnes už by to chtělo pamětní síň. To navrhuji. Část sbírky by nakoupilo město, část by třeba malíř věnoval. A ještě by vytvořil scénář a dohlédl na instalaci. Věřím, že pana profesora Sejčka všichni docela dobře známe a známe i jeho výtvarné dílo, takže výčet reálií, tedy toho všeho, čím se zabýval a zabývá, bych si nyní odpustil. A kdo by je potřeboval znát, třeba na diplomku, tak si pak zajde do pamětní síně," vyjádřil svůj vztah k profesoru Sejčkovi a obdiv k jeho tvorbě Josef Novák.

Sám malíř se v další části vernisáže s jistou dávkou nadsázky přiznal k jakési životní schizofrenii, když svůj čas musel dělit mezi rodinu, školu, malování a částečně i psaní. Je ale vidět, že se vše podařilo skloubit opravdu jedinečným způsobem.

Dílo pana profesora Zdeňka Sejčka bude ve vestibulu Dusíkova divadla k vidění až do 24. června.

 

-zak-, Obzory Kutnohorska, 17.5.2016
 

—————

Zpět