„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Co dál s galerií v Mostě? Kraj si kupuje návod

21.05.2018 10:30

Analýzu o fungování galerie ale dělá firma, která s kulturním provozem nemá zkušenosti 

 
Krajská samospráva by měla v těchto dnech dostat výsledky analýzy, která má určit další osud mostecké Galerie výtvarného umění. V loňském roce totiž kraj hodlal galerii sloučit s mosteckým oblastním muzeem, ovšem po tlaku odborné veřejnosti a mosteckých politiků od záměru (prozatím) ustoupil a nechal si zpracovat zmíněnou analýzu. 
Zajímavé je, že dokument pro kraj připravuje auditorská společnost a ne firma či instituce, která má zkušenosti v oblasti kultury. Kraj vyhlásil zakázku "o zpracování analýzy variantního řešení organizačního uspořádání příspěvkových organizací galerie a muzea v Mostě" letos 21. března. Zakázku získala pražská auditorská společnost Scott & Hagget. Ta přitom (i podle svého webu) poskytuje rady v oblasti řízení a rozvoje lidského kapitálu, manažerské poradenství a podle jednoho ze svých hesel se orientuje na podnikatelský přístup. K průběhu analýzy mostecké galerie nebo případným zkušenostem s analyzováním kulturních institucí se zástupkyně společnosti Věra Šlancarová nechtěla vyjadřovat. Firma za své služby od kraje vyinkasuje přes 107 tisíc korun. 
 
Proč tato firma? 
 
Proč kraj sáhl právě po této firmě, nechtěl nikdo z jeho zástupců komentovat. Podle informací MF DNES však nemohl zpočátku vůbec nalézt instituci, která by byla ochotná podobný rozbor provést. Většina renomovaných odborných institucí byla pro zachování galerie, takže ani neměly být krajem oslovené. Nabízí se tak otázka, jak galerii "rozebere" společnost, která pomáhá velkým firmám vyhledávat manažery a hledat optimální řízení jejich byznysu. 
Kdy se bude vedení kraje analýzou zabývat a jaké z ní vyvodí důsledky, není v tuto chvíli jasné. "Zatím nevíme termín, kdy budou o dokumentu jednat krajští radní i zastupitelé," řekla mluvčí kraje Lucie Dosedělová. 
Podle Jany Jungmannové, jedné z organizátorek podzimní petice za zachování galerie, je celá situace kolem instituce velmi neprůhledná a nepřehledná. "Vše stále sledujeme. Ve své podstatě ani jako aktivní veřejnost nerozumíme tomu, co se v současném bezčasí od galerie očekává, kam má směřovat," poznamenala Jungmannová. 
 
Vše začalo loni na jaře 
 
Poprask kolem mostecké galerie vypukl přesně před rokem, kdy krajští radní rozhodli o odvolání jejího dlouholetého ředitele Petra Svobody. Poté co na podzim nezvolili jeho nástupce, rozhodli o sloučení instituce s mosteckým oblastním muzeem. To vyvolalo vlnu odporu. 
Kraj při tomto kroku a jmenování nových ředitelů i v dalších svých kulturních institucích, které probíhalo ve stejnou dobu, argumentoval novou koncepcí jejich řízení a směřování. Dodnes však žádný klíč, jak naplnit nové vize, nikdo nedostal. 
"Žádný papír s oficiálním sdělením, jak by měla galerie fungovat, v ruce nemám. Na základě žádosti kraje jsem do podkladů k analýze vypracovala naši představu koncepce fungování galerie. Do jisté míry to byla ale i analýza předchozích let od roku 2015 do 2017. Já osobně jsem jednoznačně pro zachování galerie, která má v současnosti jasně definovanou funkci," sdělila zastupující ředitelka mostecké galerie Jana Ličková. 
Kraj se k budoucnosti svých kulturních institucí vyjádřil jen velmi obecně. "Ústecký kraj plánuje zpracovat novou strategii kultury a památkové péče, která přesně popíše novou koncepci, o které představitelé kraje již před časem hovořili právě v souvislosti s výběrovým řízením na ředitele příspěvkových organizací. Tato strategie také souvisí se zpracováním koncepce rozvoje organizace, která je součástí analýzy," podotkla Dosedělová. 
 
Zuzana Mendlová, Mladá fronta Dnes, 21. 5. 2018

—————

Zpět