„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z TISKU: Co je za odvoláním šéfů galerií? Msta, či vize?

27.06.2017 00:00
Odborná veřejnost kritizuje odvolání ředitelů galerií a muzeí. Úřad to zdůvodňuje potřebou silných osobností 
 
Snaha vnést čerstvý vítr do krajských galerií a muzeí, nebo msta za vyvěšení tibetské vlajky? Odvolání pětice ředitelů kulturních institucí spadajících pod kraj, v němž vládne KSČM, rozzlobilo řadu odborníků. 
 
Stanislav Děd z chomutovského muzea tvrdí, že rozčílil krajské vládce v březnu, kdy se muzeum připojilo k celosvětové akci Vlajka pro Tibet. Ta je připomínkou výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci v roce 1959. Zatímco Ústecký kraj se od akce distancoval, muzeum vlajku vyvěsilo a uspořádalo tematickou výstavu. "Souvislost tam je včetně personálního propojení a logicky to zapadá," míní Děd.
 
V té době rada schvalovala projekt, v němž se komunistický radní a náměstek hejtmana Jaroslav Komínek zúčastní Světového veletrhu cestovního ruchu v Šanghaji. Jakékoliv akce na podporu lidských práv v Tibetu čínská strana kritizuje. Jaroslav Komínek spojitost odmítl. "Odvolání jako pomsta za Vlajku pro Tibet? Takovou fikci už jsem dlouho neslyšel," reagoval. 
 
Děd je přesvědčen, že to byl důvod jeho potrestání. Komunisté mají krajskou kulturu "pod sebou" přes radní Jitku Sachetovou.
 
Není to přitom poprvé, kdy komunisty Děd vydráždil. Před lety podle něj vadil chomutovským členům KSČM (Komínek je chomutovským zastupitelem, pozn. red.) kvůli aktivitám s německými organizacemi při péči o historické německé a židovské hroby. "Vytvořili jsme spolupráci s krajany ze sudetoněmeckých krajských organizací, badateli a dlouhodobě se věnujeme německým tématům. Někteří lidé, včetně komunistických politiků a členů Klubu českého pohraničí, to nelibě nesli," vzpomíná Děd. V posledních letech kritika utichla, muzeum si totiž za své aktivity vybudovalo respekt odborných institucí a německé téma bylo přijato i širší veřejnosti. Děd míní, že jeho sesazení "nemělo být tak okaté", a proto byli odvoláni další čtyři ředitelé – galerií v Mostě, Litoměřicích, Lounech a ředitel děčínského muzea. Současně kraj neprodloužil smlouvu řediteli teplického muzea. Kraj to zdůvodnil tak, že ve funkcích jsou déle než 15 let a že neprošli "přirozenou obměnou". 
 
Krajský úřad se k věci vyjádřil přes mluvčí Lucii Dosedělovou. "Přes většinou uspokojivé a někdy až vynikající pracovní výsledky organizací procházejí nyní vlnou zásadních změn z pohledu jejich řízení, které kladou zcela nové a netušené nároky na jejich vedení, a je tak více než žádoucí zapojit do jejich činnosti a řízení i nové silné osobnosti," zdůvodnila mluvčí kraje Lucie Dosedělová. 
 
Na včerejším krajském zastupitelstvu požadoval zastupitel a starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS) vysvětlení od Jitky Sachetové (KSČM), krajské radní pro kulturu, jak má nová vize a koncepce galerií a muzeí po odvolání ředitelů vypadat. 
 
"Z písemné odpovědi z odboru kultury krajského úřadu, který jsem dostal minulý týden, jsem to nevyčetl," sdělil Kulhánek. Odpověď byla podobná jako vyjádření Dosedělové. 
 
"Tak, jak je to napsané v písemné odpovědi, tak to je. Je potřeba, aby všichni ředitelé prošli výběrovým řízením. Nevidím v tom žádný problém. Ti ředitelé se mohou do nových výběrových řízení přihlásit a svůj post obhájit," argumentovala Sachetová, přičemž žádnou vizi nebo koncepci nepopsala. 
 
Odvolané ředitele podpořila petice, kterou sepsal Rudolf Prekop z katedry fotografie FAMU a podepsalo ji na 300 lidí včetně odborníků. "Nekulturnost formy tohoto dění v nás vzbuzuje vážné obavy o budoucnost a další osud institucí," stojí mimo jiné v petici. Současně vyjádřil podporu Alici Štefančíkové, ředitelce lounské Galerie Benedikta Rejta. "Neznám případ, kdy by byl odvolán ředitel instituce v rekonstrukci. Galerie je rozestavěna a krajem připravovaný projekt sanace vnímám jako sporný," uvedla Štefančíková.
 
Kauza rezonuje i v zahraničí. Francouzský malíř a vysokoškolský profesor Pierre Mabille zaslal hejtmanovi Oldřichu Bubeníčkovi (KSČM) protest a podpořil ředitele mostecké Galerie výtvarného umění Petra Svobodu. "Spolupracovali jsme spolu před lety na zdejší výstavě. Když se o kroku kraje dozvěděl, byl šokován," uvedl Petr Svoboda. Mezi kritiky odvolání se v případě Svobody mluví o tom, že jeho místo by ráda získala manželka úředníka z krajského odboru kultury, který odvolání ředitelů připravil, poté odešel na mateřskou dovolenou. 
 
Miroslava Strnadová, s přispěním Zuzany Mendlové, Mladá fronta Dnes, 27. 6. 2017

—————

Zpět