„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Ing. David Novák: Otevřený dopis členům Rady Ústeckého kraje

09.06.2017 00:00
Vážený pane hejtmane, vážení pánové a paní radní Ústeckého kraje,
 
před několika týdny jste svým usnesením odvolali dlouholeté ředitele pěti významných kulturních příspěvkových organizací, konkrétně dvou muzeí a tří galerií. Nemám v úmyslu zpochybňovat právo vašeho orgánu učinit tento krok. Co však považuji za zcela nepřípustné až odpudivé, je vámi zvolená forma - rozhodnutí náhlé, bez jakékoli odborné rozpravy s následně zveřejněným výstupem, bez jakéhokoli relevantního zdůvodnění. Vysoce podezřele působí i jediné oficiální vyjádření vašeho úřadu k této záležitosti (odpověď Ing. Lucie Dosedělové na dotaz redaktora Ústeckého deníku z 15. 5. 2017), které oprávněně vzbuzuje pochybnosti, zda jste vůbec věděli, o jakých institucích rozhodujete. Obávám se, že Vámi zvolený přístup tak zavdává všechny příčiny k domněnce, že odvolání je pouhou hromadnou personální čistkou spáchanou z mstivosti, nepotismu, případně kvůli partikulárním ekonomickým zájmům.
 
Odvolaní ředitelé jsou minimálně ve třech případech (Ing. Stanislav Děd z Oblastního muzea v Chomutově, PhDr. Alice Štefančíková z Galerie Benedikta Rejta v Lounech a Petr Svoboda z Galerie výtvarného umění v Mostě) uznávanými odborníky, kteří za cenu neuvěřitelného osobního nasazení vybudovali příslušné instituce z mála či dokonce ničeho. Za všechny chci podrobněji zmínit ředitele galerie v Mostě, pana Petra Svobodu, který tuto organizaci úspěšně vedl - a to bez jakýchkoli zásadních výtek nadřízených orgánů ohledně koncepce či hospodaření - přes čtvrt století, díky své výstavní strategii a systematické publikační a osvětové činnosti ji etabloval coby exkluzívní a hojně navštěvovaný výstavní prostor výrazně nadregionálního významu a získal jí renomé nejen mezi českou, ale i zahraniční odbornou a laickou veřejností. 
 
Odvolání Petra Svobody i ostatních zmíněných ředitelů v situaci, kdy existují zásadní pochybnosti o tom, zda jste příslušné rozhodnutí učinili na základě relevantních podkladů, důkladného zvážení a rovněž ujasněného záměru ohledně budoucí činnosti a strategického směřování postižených institucí, může zcela zbytečně a nenapravitelně zmařit výsledky dlouholeté práce několika vynikajících odborníků, způsobit zrušení plánovaných projektů (v některých případech mezinárodních), pokles či dokonce ztrátu desítky let budovaného renomé uvedených subjektů a vyvolat nedůvěru u partnerských organizací v Čechách a v zahraničí; nemluvím o možných pochybnostech veřejnosti ohledně vaší politické způsobilosti k výkonu zastávaných funkcí. Koneckonců, proti realizaci vašeho usnesení již vznikla petice, kterou dosud podepsala řada významných tuzemských i zahraničních umělců, kulturních pracovníků a zástupců akademické sféry.  
 
Na závěr si neodpustím osobní doušku - odvolaní ředitelé jsou většinou v předdůchodovém věku, a fakt, že jste příslušné usnesení prosadili coby představitelé KSČM a ČSSD, tedy stran, které se tradičně holedbají hájením zájmů sociálně znevýhodněných skupin obyvatel, považuji za projev politické oplzlosti, pokud ne mravní ohyzdnosti.
 
S pozdravem
 
Ing. David Novák 
předseda Třiatřicet, z. s.
Čáslav
 
triatricet@email.cz, triatricet@atlas.cz
 
Publikováno rovněž zde:
 
Pod názvem "Otevřený dopis členům Rady Ústeckého kraje: rozhodli jste odvolat uznávané odborníky, váš postup je nekompetentní" otištěno dne 17. 6. 2017 v Mosteckém deníku a Žateckém a lounském deníku
 
Pod názvem "David Novák: Co považuji za zcela nepřípustné až odpudivé" publikováno na portále Parlamentních listů:
 
 

—————

Zpět