„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Komunistické čistky v galeriích a muzeích. Téma HlídacíPes.org, které zaujalo porotu Novinářské ceny

25.04.2018 20:27
„Rudý sever“, též zvaný laboratoř české politiky, má tu výhodu, že kam novinář „kopne“, narazí na téma. Nadsazené heslo se redakci HlídacíPes.org mnohokrát osvědčilo v praxi. Stejné to bylo i v případě odvolání pětice ředitelů krajských muzeí a galerií, k němuž došlo loni na jaře. Důkladným zkoumáním tématu HlídacíPes.org odhalil sérii podivných kroků a souvislostí v kroku komunisty ovládaného krajského úřadu. Za sérii článků teď byla ústecká redakce HlídacíPes.org nominována na prestižní Novinářskou cenu v kategorii regionální žurnalistiky.
 
Loni v květnu odvolala rada Ústeckého kraje šest ředitelů krajem řízených kulturních institucí.
 
Týkalo se to šéfů Oblastního muzea v Děčíně, Regionálního muzea v Teplicích, Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Galerie Benedikta Rejta v Lounech, Galerie výtvarného umění v Mostě a Oblastního muzea v Chomutově.
 
Nepohodlný ředitel musí pryč
 
Ředitelem poslední jmenované instituce byl Stanislav Děd. Muž, který byl dlouhodobě terčem výpadů komunistů a s nimi spřízněných extrémistických organizací, jako je Klub českého pohraničí.
 
"Mojí hlavní prioritou po nástupu byly česko-německé vztahy, včetně židovských, otevření muzea spolupráci s krajanskou komunitou, navázání kontaktů se sudetoněmeckou kanceláří v Praze a Sudetoněmeckým domem v Mnichově a prezentace těchto kontaktů vůči české veřejnosti,“ řekl po svém odvolání Stanislav Děd.
 
Jenže tyto aktivity vyvolaly setrvalý odpor chomutovských komunistů a části veřejnosti, včetně několika zcela konkrétních útoků. Klub českého pohraničí například požadoval Dědovo odvolání, čemuž kraj – tehdy pod sociálnědemokratickou správou – ještě nevyhověl. Až loni na jaře k tomu na kraji odvahu sebrali. Stanislav Děd komunisty naposledy rozzuřil, když na budovu muzea nechal loni vyvěsit tibetskou vlajku.
 
Celá kauza odvolaných ředitelů budila od počátku podezření, že je ve skutečnosti jen záminkou, jak se zbavit právě nepohodlného chomutovského ředitele. Kraj například nebyl schopen doložit žádné relevantní důvody, pouze mlžil.
 
Citujme krajskou mluvčí Lucii Dosedělovou: „Ústecký kraj se chce do budoucna v tomto segmentu kultury ubírat jiným směrem, podobně jako u dalších muzeí ve správě kraje.“ Konkrétně jakým? „Zatím to nebudeme rozvíjet.“
 
A názor odvolaného ředitele, který se přihlásil do nového konkursu, zvítězil v něm, a i přesto ho rada kraje odmítla na jeho původní místo jmenovat? „Komunistům znovu narostla křídla, a to je velmi nebezpečná situace,“ řekl Děd v rozhovoru pro HlídacíPes.org.
 
Prostě to sloučíme
 
Fér se ale nehrálo ani v Mostě.
 
Dlouholetý ředitel tamní respektované Galerie výtvarných umění se po odvolání do nového konkursu nepřihlásil. Na protest. Řekl, že by tím poplival svou dosavadní práci.
 
HlídacíPes.org pak sledoval, jak si vedení kraje vede při hledání Svobodova nástupce. Konkurs se konal v říjnu. Komise ale nedokázala najít vhodného uchazeče. Lépe řečeno radě kraje nikoho nedoporučila a sama navrhla, aby se galerie sloučila s mosteckým muzeem.
 
Tedy krok, který byl zcela mimo její kompetenci (měl pouze vybírat ředitele). Krok zcela nekoncepční, který vyvolal kritiku v odborných kruzích a nakonec i u koaličních partnerů komunistů z ČSSD. Na základě článků HlídacíPes.org a odborné kritiky nakonec kraj svůj plán na sloučení muzea s galerií pozastavil a nyní hledá nezávislou agenturu, která ho má znovu posoudit.
 
Robert Malecký, Hlídací pes, 25. 4. 2018

—————

Zpět