„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Odpověď Lucie Dosedělové na otázky listu Sächsische Zeitung

24.10.2017 00:00
Odvolání ředitelů muzeí
ODPOVĚĎ pro Steffena Neumanna, Sächsische Zeitung, 10. 10. 2017
 
Dotaz (v původním znění):
1. Koncem září musel z rozhodnutí rady Ústeckého kraje skončit ředitel Oblastního muzea Chomutov, Stanislav Děď. Odvolání bylo veřejně zdůvodněno větou: "Ústecký kraj se chce do budoucna v tomto segmentu kultury ubírat jiným směrem, podobně jako u dalších muzeí ve správě kraje." Mohla byste prosím konkretněji uvést, jakým směrem se má ubírat muzeum v Chomutově v budoucnosti? Co dělají ostatní muzea, kam přišli v minulých letech noví ředitelé, jinak, než např. ten chomutovský?
 
2. Proč se Ústecký kraj zbavuje úspěšného ředitele a proč takovým způsobem? Zatím jsem ještě nečetl žádné veřejné slovo ze strany krajského vedení, které by mu vyslovil poděkování za odvedenou praci nebo jsem něco přehlédl? Vyvolá to dojem, že nikdo z kraje nelituje, že odejde z funkce ředitele. Je tomu tak?
 
3. Proč byl ředitel Děd odvolán právě teď? Pán Děd to dá do souvislosti s výstavou "Vlajka pro Tibet" v březnu tohoto roku a opírá se hlasy uvnitř krajského úřadu. Můžete potvrdit, že byl odvolán kvůli té vystavy?
 
4. S prací ředitele Děd je spojen i zlepšení povědomí o převážně německého původu a historii města a okolí Chomutov, což byla částečně pionýrská práce. Má nové obsazení za cíl, v této práci pokračovat? 
 
Když ano, klade se znovu otázka, proč bylo tedy zapotřebí odvolat ředitele Děd? Nebo znamená ono "ubíraní novým směrem", že tato práce o německé historii Chomutova bude v budoucnosti omezena?
 
 
Odpověď:
Dobrý den,
 
od 1. října 2017 byla na základě výběrového řízení na pozici ředitele Oblastního muzea Chomutov Radou Ústeckého kraje jmenována Mgr. Markéta Prontekerová. Oblastní muzeum v Chomutově je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje a odvolání či jmenování ředitele je tedy plně z kompetenci zřizovatele.
 
 
Připravila:
Ing. Lucie Dosedělová, tisková mluvčí
oddělení mediální komunikace
odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje
Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem
tel. 475 657 741
mob. +420 723 520 855
dosedelova.l@kr-ustecky.cz
Zodpovídá: Mgr. Markéta Flochová
Vytvořeno / změněno: 24.10.2017 / 24.10.2017
 

—————

Zpět