„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Pavel Vašíček vystaví v Čáslavi nevšední krajinomalby

23.02.2015 21:57

Výstava Ten tajemný předmět touhy autora Pavla Vašíčka bude dnes zahájena ve Výstavní síni na náměstí Jana Žižky z Trocnova v Čáslavi. Vernisáž začne v sedmnáct hodin. Úvodní slovo pronese Petr Svoboda,kterýse zároveň postaral o instalaci uměleckých děl. 

Čáslav bude hostit výstavu až do konce května. Připravilo ji sdružení Třiatřicet ve spolupráci s mosteckou Galerií výtvarných umění a čáslavskou firmou HOKA Interier. Záštitu nad ní převzali náměstek průmyslu a obchodu Jiří Havlíček a vysokoškolský pedagog Vladimír Franz. 

Výstava návštěvníkům přinese ukázky krajinomaleb Pavla Vašíčka, jednoho z nejvýraznějších představitelů nastupující generace českých výtvarníků. Událost bude výjimečná tím, že autor poprvé koncipoval nadcházející výstavu jako krajinářskou. Soubor několika desítek krajinomaleb různých formátů, které vytvořil v posledních dvou letech, bude zároveň prezentován pouze při této příležitosti a jako celek již nebude v této podobě nikdy vystaven. Mimo jiné i proto, že některá z děl již v současnosti tvoří součást soukromých sbírek a budou zapůjčena výhradně pro čáslavskou výstavu. 

Pro Vašíčka je charakteristická precizní malířská technika, v níž se hybatelem malby stává překrývání razantně nanesených kontrastních skvrn. 

Pavel Vašíček, toho času žijící v Kutné Hoře, se narodil v roce 1979 v Mladé Boleslavi a v letech 2000 až 2006 vystudoval Ateliér klasických malířských technik Zdeňka Berana na pražské Akademii výtvarných umění. Svá díla dosud prezentoval na více než pětatřiceti samostatných i společných výstavách v mnohdy prestižních galeriích a svými díly je zastoupen i v Národní galerii v Praze, v Alšově jihočeské galerii a v řadě soukromých českých i zahraničních sbírek. 

Vašíček byl až dosud znám především figurálními kompozicemi, v nichž se pojí a současně konfrontují světy reálné a fiktivní. Do klasické ikonografie a kompozice tak autor dosazuje moderní ikony typu Batmana, Mickey Mouse či pilotů Formule 1. 

Krajinomalby, které Pavel Vašíček představí v Čáslavi, představují dosud méně známý protipól jeho tvorby. Jak už je ale u autora zvykem, nejedná se o žádné poklidné či idylické krajinky. 

Kutnohorský deník, 6. 5. 2014

—————

Zpět