„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Plán komunistů na sloučení mostecké galerie s muzeem narazil. Vzbouřili se koaliční partneři z ČSSD

02.02.2018 08:43
Ústecký kraj zadá analýzu, která má posoudit plánované sloučení Galerie výtvarného umění v Mostě s tamním oblastním muzeem. Proti plánu se postavila odborná veřejnost a vedení kraje bod na poslední chvíli stáhl z jednání prosincového zastupitelstva. O důvodech mlží – HlídacíPes.org ale zjistil, že komunistům ve vedení kraje se postavili jeho koaliční partneři z ČSSD. Intervenovala i mostecká senátorka Alena Dernerová.
 
Plán na sloučení respektované galerie zaměřující se na moderní umění s mosteckým muzeem budí vášně již od okamžiku, kdy tento nápad vzešel z komise, která měla vybrat nástupce dlouholetého ředitele Petra Svobody.
 
HlídacíPes.org opakovaně upozornil na podivné okolnosti, které po celý loňský rok provázely výměnu ředitelů krajských příspěvkových organizací. Stejné to bylo i v tomto případě: Komise, která měla pouze doporučit jméno nového ředitele, žádného nevybrala a místo toho vymyslela sloučení s muzeem. Dodnes není jasné, kdo s nápadem do komise přišel. Nikdo ze zúčastněných se k němu nehlásí.
 
Přesto na odboru kultury a památkové péče vzápětí vznikl materiál pro zastupitelstvo, které mělo 11. prosince hlasovat o sloučení. Jenže přímo na jednání zastupitelstva byl bod překvapivě stažen. HlídacíPes.org zrekonstruoval, jak a proč.
 
Komunisté narazili v koalici
 
Kraj na otázku, kdo přesně o stažení bodu rozhodl, odpověděl vyhýbavě. „Stalo se tak v souladu s ustanovením jednacího řádu Zastupitelstva Ústeckého kraje a jeho výborů,“ uvedl vedoucí tiskového oddělení krajského úřadu Zdeněk Rytíř.
 
Konkrétně příslušný bod říká, že předkladatel může materiál stáhnout z jednání zastupitelstva do ukončení rozpravy, aniž by o tom zastupitelstvo hlasovalo. „Předkladatel tedy nemusí své rozhodnutí zdůvodňovat, pouze stažení materiálu oznámí,“ říká Zdeněk Rytíř.
 
Tím ale odpovídá pouze na otázku, jak byl materiál stažen po procedurální stránce, nikoli proč.
 
HlídacíPes.org teď zjistil, že se tak stalo po intervenci mostecké senátorky Aleny Dernerové. Ta obešla předkládající radní pro kulturu Jitku Sachetovou a o věci jednala přímo s hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem (oba KSČM).
 
„Poprosila jsem ho, aby bod z jednání stáhl,“ řekla Dernerová. Hejtmanova odpověď ji ale neuspokojila – zněla ve smyslu, že o stažení musí rozhodnout rada jako celek. Senátorka se pak obrátila na koaliční partnery komunistů ze sociální demokracie a také na hnutí ANO, které je sice v opozici, ale drží významné výbory.
 
Ke stažení bodu nakonec došlo po zásahu náměstka hejtmana Jaroslava Foldyny (ČSSD). „Vycítil jsem, že existuje nechuť to prohlasovat. Sháněl jsem se, zda k tomu existuje nějaká koncepce, aby to bylo zdůvodnitelné – což nebylo. Tak jsme se dohodli, že to nebudeme lámat přes koleno,“ říká za klub sociální demokracie Foldyna.
 
Trdelníky v galerii?
 
Předložený materiál, který v průběhu listopadu připravil tehdejší vedoucí odboru kultury a památkové péče Radek Spála, popisuje sloučení galerie s muzeem jako jedinou cestu. Pracuje přitom zejména s návštěvností, která se v oblastním muzeu v poslední době zvýšila po výstavách terakotové armády nebo výstavy kachlových kamen.
 
Takovou honbu za prodejností u galerie specializované na moderní umění ale senátorka Dernerová považuje za nepřijatelnou.
„To mi přijde jako bychom tam chtěli prodávat trdelníky. Galerie je galerie a nemůžeme z ní udělat farmářské trhy,“ říká Alena Dernerová.
 
Co dál? Kraj se nyní chystá vypsat zakázku na analýzu, která má vhodnost sloučení posoudit. Podle informací HlídacíPes.org přímo zevnitř krajského úřadu ale přitom naráží na problém: respektované instituce, jako třeba Uměleckohistorická společnost, i řada osobností z oboru se už postavily proti slučování. Úřad tak hledá někoho, kdo by záměr podpořil, zároveň měl ale dostatečný respekt v oboru.
 
Robert Malecký, Hlídací pes, 2. 2. 2018
 

—————

Zpět