„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Velké finále šéfa krajské kultury: Připravil kontroverzní konkursy a sám v posledním z nich uspěl

23.01.2018 00:00
Od 1. ledna je novým ředitelem Regionálního muzea v Teplicích Radek Spála. Muž, který do konce roku šéfoval krajskému odboru kultury a památkové péče. A z titulu této funkce se podílel na „zprocesování“ konkursů, které vedly k obměně ředitelů krajských kulturních příspěvkových organizací. V jedné z nich nakonec Spála našel nové působiště.
 
Nástup Radka Spály do teplického muzea není pro odbornou veřejnost žádným velkým překvapením. O tom, že se chystá v jednom z probíhajících konkursů zvítězit, se mluvilo už během podzimu.
 
Redakce HlídacíPes.org se ho na blížící se konec na krajském úřadu a jeho zájem o místo ředitele v Teplicích ptala počátkem listopadu. Tehdy bylo odpovědí dlouhé mlčení a pak věta, že se k věci nebude vyjadřovat.
 
V té době probíhal na post ředitele teplického muzea konkurs, v němž byli dva uchazeči. Žádný ale nedostal důvěru rady kraje, a tak se výběrové řízení v prosinci opakovalo. V něm už byl kandidát jediný – Radek Spála. A vyhrál.
 
Podezřelé konkurzy v režii kraje
 
Počátkem listopadu stál před Radkem Spálou na kraji ještě poslední velký úkol. Připravit sloučení mostecké galerie s muzeem poté, co se nepodařilo najít pro galerii nového ředitele.
 
Galerie výtvarného umění v Mostě byla jedním ze šesti krajských příspěvkovek, kde kraj hledal v průběhu loňského roku nové vedení. HlídacíPes.org všechny tyto re-konkursy sledoval a našel v nich řadu podezřelých okolností.
 
V případě odvolaného ředitele muzea v Chomutově Stanislava Děda existovalo podezření, že se ho chtějí zbavit komunisté ve vedení kraje jako pomstu za jeho spolupráci se sudetoněmeckými krajanskými spolky. Děd zvítězil na podzim ve výběrovém řízení na své původní místo, rada kraje ho ale odmítla jmenovat.
 
V případě mostecké galerie HlídacíPes.org rovněž našel podezřelé okolnosti. Odbornou veřejností kritizovaný plán na sloučení galerie s muzeem se totiž zrodil daleko dřív, než bylo veřejnosti předkládáno. S tímto návrhem přišla už výběrová komise, která ale měla pouze doporučit radě Ústeckého kraje jméno nového ředitele – a jakékoli úvahy směrem k budoucímu uspořádání krajských institucí jí vůbec nepříslušely. Komise ředitele nevybrala a sama doporučila sloučení. Scénář naznačuje, že o sloučení mohlo být rozhodnuto předem.
 
Právě řešení této situace bylo posledním velkým úkolem Radka Spály v jeho funkci vedoucího kulturního odboru kraje. Sloučení sice připravil, ale vedení kraje nakonec nenašlo odvahu ho proti kritice veřejnosti protlačit silou.
 
Ústecký kraj se nakonec rozhodl, že si nechá zpracovat analýzu, která sloučení znovu posoudí. Galerie tak po odvolaném dlouholetém řediteli Petru Svobodovi v tuto chvíli nemá vedení, řízením je zatím pouze pověřena Jana Ličková.
 
Spála byl do čela teplického muzea jmenován na dva roky s tím, že smlouvu je poté možno prodloužit.
 
Robert Malecký, Hlídací pes, 23. ledna 2018

—————

Zpět