„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Vladimír Franc vystavuje v Čáslavi

07.06.2015 06:33
Čáslavskou divadelní scénu zaplnily obrazy nepřehlédnutelného umělce Vladimíra France.
 
Dlouholetý vysokoškolský pedagog, hudební skladatel, malíř, publicista a básník Vladimír Franc se zviditelnil především účastí v prezidentské kampani. Nyní se po dvanácti letech vrátil do Čáslavi, aby představil svou výtvarnou tvorbu.
 
První vlaštovka
 
Jeho obrazy zatím nedávná kandidatura na prezidenta neovlivnila. Promítlo se to především v jeho hudbě. "Určitě jedna věc, která měla premiéru minulý pátek v divadle v Dlouhé, Slečna Jairová. To je první vlaštovka reflexe prezidentské kampaně, řekl pro týdeník 5+2 dny Vladimír Franc. 
 
Na malé scéně čáslavského divadla si mohou milovníci umění prohlédnout Francovo dílo posledních několika let. Jsou zde k vidění obrazy s tématem sociálně kritického cyklu, týdenní menu - cyklus jídel a jídlo jako součást zátiší, dvohrany a setkávání českých hradů.
 
Všestranný umělec
 
Vladimír Franc je bez debat nejvyhledávanějším a nejoceňovanějším českým skladatelem scénické hudby posledních dvaceti let. Kromě hudební sféry se věnuje také výtvarnému umění.
 
"Uměni je tu od dvou věcí. Aby stanovilo přesah člověka. Co v něm je, o čemž ani neví, čili vztah země - nebe. A druhá věc je, aby to člověka pobavilo. Jiné funkce uměni nemá," říká o umění Franc.
 
Jana Mišutková, týdeník 5+2 dny (Kutnohorsko), 9. 5. 2013
 
Errata:
  • Autorka přehlédla, že skutečné příjmení "nepřehlédnutelného" umělce zní FRANZ, nikoli FRANC, a to i přesto, že obdržela promočlánek Davida Nováka o výstavě Vladimíra FRANZE (z něhož, ostatně, doslovně čerpala, samozřejmě bez uvedení původního zdroje), pozvánku na výstavu Vladimíra FRANZE, nota bene nazvanou "Vladimír FRANZ: OBRAZY 2013", že ji u vjezdu do dvora čáslavského divadla uvítal poutač zvoucí na výstavu Vladimíra FRANZE, u vstupu do výstavních prostor plakát se jménem Vladimíra FRANZE a poté se osobně setkala s Vladimírem FRANZEM. 
  • Básníkem je Vladimír Franz pouze příležitostným.
  • Divadelní představení Slečna Jairová (Divadlo v Dlouhé, režie Hana Burešová) mělo premiéru až tři dny po vernisáži.
  • Většina vystavených obrazů není "s tématem sociálně kritického cyklu", ale pochází z autorova sociálně kritického cyklu.
  • Na výstavě se nevyskytují žádné "dvojhrany"; Dvohrady, coby paradoxní setkávání českých hradů, však ano.

—————

Zpět