„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z MÉDIÍ: Kraj odvolal ředitelku Galerie Benedikta Rejta. V této oblasti kultury krajský úřad hledá jiný směr, vyhlásil nové výběrové řízení před čtyřmi týdny

29.05.2017 00:00
S platností k 31. prosinci letošního roku je odvolána ředitelka lounské Galerie Benedikta Rejta. Rozhodli o tom krajští radní na svém jednání v polovině května a současně rozhodli o vyhlášení výběrového řízení na pozici ředitele galerie. Přihlásit se do něj může i současná ředitelka Alica Štefančíková. Bude ale nanovo obhajovat svoji vizi. Radní Ústeckého kraje odvolali celkem pět ředitelů muzeí a galerií, které jsou příspěvkovými organizacemi Ústeckého kraje. Mezi nimi je ředitel chomutovského a děčínského muzea a ředitelé galerií v Litoměřicích, Mostě a Lounech. O chystané možnosti odvolání se poprvé dozvěděla na konci dubna na poradě vedoucích pracovníků kulturních zařízení.
 
Ústecký kraj se chce do budoucna v tomto segmentu kultury ubírat jiným směrem. „Podobně jako u dalších muzeí ve správě kraje,“ řekla krajská mluvčí Lucie Dosedělová. Co je na současné práci kulturních šéfů nežádoucí a jaké má vedení kraje představy o novém směřování, neupřesnila. „Zatím to nebudeme rozvíjet,“ dodala. Odvolací dopisy jsou na cestě k ředitelům.
 
Ředitelka Alica Štefančíková stojí v čele Galerie Benedikta Rejta třicet let. Galerie pečuje o řadu výtvarných děl. Od března 2014 je ale z vážných technických důvodů uzavřena. Galerie se potýká s problémy s nadměrnou vlhkostí a narušenou statikou. Důvodem uzavření galerie byla havárie statiky, rozvodů a topného systému. „S tím souvisely masivní průsaky vody, což znemožňuje přístup veřejnosti do tohoto objektu,“ dodala Lucie Dosedělová.
 
Galerie spravuje také výstavní síň Emila Filly na zámku v Peruci. Také ta je v současné době uzavřena kvůli probíhající rekonstrukci zámku, jehož je součástí. Vlastníkem je podnikatel Pavel Ondráček a chce do něj vrátit život, udělat z něj lákadlo pro turisty, jako se mu to povedlo se středověkou krčmou v Dětěnicích. Zámek koupil od dvou Britů, pod kterými památka roky chátrala. Opravy celého komplexu přijdou na desítky milionů.
 

—————

Zpět