„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z TISKU: Galerii bude od ledna spravovat muzeum

26.10.2018 21:23
Zastupitelé Ústeckého kraje definitivně v pondělí rozhodli o novém osudu mostecké galerie. I přes nesouhlas odborné veřejnosti schválili sloučení Galerie výtvarného umění v Mostě se zdejším oblastním muzeem.
 
Rok a půl trvající nejistota kolem fungování zavedené instituce nastala poté, co kraj odvolal ředitele Petra Svobodu, a na jeho místo už ale nevybral nového. Navíc se rozhodl galerii sloučit s muzeem. Po tlaku odborné veřejnosti a mosteckých politiků od záměru ustoupil a nechal si za 107 tisíc zpracovat analýzu. Na základě jejích výsledků nyní radní doporučili zastupitelům instituce sloučit pod jednu instituci s názvem Oblastní muzeum a galerie v Mostě.
 
To vše i přes stanovisko odborné veřejnosti, že projekt slučování je veskrze neodbornou záležitostí. "Nejvíc nám vadí nekompetentnost odboru kultury kraje a navržená koncepce řízení galerie na příští tři roky, která nemá s výtvarným uměním nic společného," zmínil Luděk Prošek, jeden z odpůrců slučování institucí a iniciátorů petice, kterou v loňském roce podepsalo na 300 odborníků z kultury a která stála i za prozatímním odložením sloučení.
 
"Nová struktura by kromě jiného měla přinést například sjednocení sbírkového fondu umění v rámci spádové oblasti Mostecka, jednotnou koncepci budování sbírky či zajistit rozvoj akviziční činnosti i v galerijní oblasti. Sbírce se rovněž dostane péče kvalifikovaného konzervátora a bude umístěna do vhodných depozitárních prostor. S ohledem na problematické klima přízemního podlaží kostela Nanebevzetí Panny Marie bude organizace hledat další alternativy využití tohoto prostoru k výstavním účelům," uvedla mluvčí kraje Lucie Dosedělová.
 
Zachování galerie prosazovala i mostecká senátorka a zastupitelka Alena Dernerová. Proti slučování byla i ředitelka Galerie Benedikta Rejta v Lounech Alica Štefančíková: "Tendence slučování muzeí s galeriemi nebo jednotlivých institucí obecně jsou obecně nesprávné, protože to nivelizuje činnost obou institucí nebo přinejmenším jedné. Nepovažuji to za správné, zejména poté, co se galerie v Mostě stala poměrně známou a má za sebou dlouholetou tradici. Asi to není příliš šťastné řešení." 
 
Zuzana Mendlová, 5plus2, 26. 10. 2018

—————

Zpět