„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z TISKU: Kraj i přes protesty odborné veřejnosti muzeum a galerii v Mostě sloučí

23.10.2018 22:25
Galerie výtvarného umění v Mostě se od nového roku definitivně sloučí s mosteckým oblastním muzeem. Rozhodli o tom nyní krajští zastupitelé. Jejich přesvědčení nezvrátily ani dlouhodobé protesty odborné veřejnosti. Pro sloučení nakonec hlasovalo 28 ze 46 přítomných zastupitelů.
 
Odborná  veřejnost už od loňska, hned po zveřejnění záměru kraje o sloučení obou organizací, upozorňovala, že tento krok bude pro uznávanou galerii likvidační. Celý projekt slučování zároveň označila za neodbornou záležitost. 
 
Proti spojování institucí zřizovaných krajem bojovala i mostecká senátorka a zastupitelka Alena Dernerová.
 
„Kraj není vůči Mostu vůbec vstřícný, třeba nikdy městu nenabídl možnost převzetí galerie. Sloučení mě moc mrzí. Je to celé špatně. Věci, které najednou kraji vadily, nikdy dříve nezmiňoval. Žádný z našich argumentů proti slučování nepadal na živnou půdu, bylo vidět, že už je vše rozhodnuto a připravené na sloučení. Přesto bych si vyčítala, kdybych na zastupitelstvu se svými kolegy proti návrhu kraje nevystoupila,“ zhodnotila situaci po jednání  zastupitelů Dernerová.
 
Oblastní muzeum a galerie v Mostě, jak se bude nově jmenovat celá instituce, začne pod společnou hlavičkou fungovat od ledna 2019. Vedení muzea zatím vyčkává na doručení rozhodnutí rady Ústeckého kraje. 
 
„Zastupitelstvo sice rozhodlo o sloučení institucí, ale teprve rada kraje nám uloží úkoly, které je potřeba udělat. V současné chvíli ani nemáme možnost nahlížet do dokumentů, které se týkají galerie. Je tedy předčasné mluvit o nějaké budoucí strategii,“ uvedl ředitel mosteckého muzea Michal Soukup.
 
Konkrétní kroky budou podle něj záležet až na setkání se současným vedením galerie a následné diskuzi.
 
V galerijní práci chce přesto ředitel muzea pokračovat minimálně na srovnatelné úrovni, jakou mají další galerie zřizované krajem. Nebrání se ani spolupráci s odbornou veřejností, která záměr slučování kritizovala. 
 
„Vše je otázka koncepce kurátorů. Je jasné, že to už nebude jako za Petra Svobody (exředitel galerie odvolaný krajem loni – pozn. red.), který byl jedinečný v tom, jakým způsobem vnímal umění. Naklonovat ho neumíme, bude to určitě jiné,“ doplnil Soukup.
 
Muzejní sbírky výtvarného umění nyní čítají až deset tisíc položek, k těm přibude na osm set z galerie. Soukup věří, že se v galerii uplatní staré umění souběžně s novým.
 
 
Zuzana Mendlová, usti.idnes.cz, 23. 10. 2018

—————

Zpět