„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z TISKU: Kraj má dnes určit osud galerie v Mostě. Zanikne?

22.10.2018 21:19
Sloučit, či nesloučit mosteckou galerii s muzeem? Radní Ústeckého kraje navrhují první variantu, odborná veřejnost trvá na zachování samostatné instituce. Jak to dopadne, se má rozhodnout dnes, kdy se osud Galerie výtvarného umění dostane na jednání krajských zastupitelů. Rok a půl trvající nejistota kolem fungování zavedené instituce nastala loni v květnu poté, co kraj oznámil (po předchozím odvolání ředitelů pěti krajských uměleckých institucí) záměr sloučit galerii s mosteckým oblastním muzeem. Po tlaku odborné veřejnosti i mosteckých politiků plán odložil a nechal si za 107 tisíc korun zpracovat analýzu. 
 
Na jejím základě teď radní doporučují zastupitelům instituce sloučit pod jednu hlavičku s názvem Oblastní muzeum a galerie v Mostě. 
 
"Nová struktura by kromě jiného přinesla sjednocení sbírkového fondu umění v rámci spádové oblasti Mostecka, jednotnou koncepci budování sbírky či zajistila rozvoj akviziční činnosti i v galerijní oblasti," uvádí jeden z důvodů doporučení mluvčí kraje Lucie Dosedělová. 
 
Kritici přesto dál trvají na stanovisku, že projekt slučování je neodbornou záležitostí a spojení obou institucí je pro galerii likvidační. Výsledky analýzy přitom odmítají s tím, že je zaujatá a sepsaná tak, aby plán radních podpořila. 
 
"Zastupitelům jsme minulý týden poslali žádost, aby rozhodnutí zvážili. Nejvíc nám vadí nekompetentnost odboru kultury kraje a navržená koncepce řízení galerie na příští tři roky, která nemá s výtvarným uměním nic společného," říká Luděk Prošek, jeden z iniciátorů petice, kterou loni podepsalo na 300 odborníků z oblasti kultury a na jejímž základě kraj svůj plán odložil. 
 
Proti je i ředitelka Galerie Benedikta Rejta v Lounech Alica Štefančíková. "Slučování muzeí s galeriemi a jednotlivých institucí obecně je nesprávné. Nesouhlasím s tím zejména poté, co se galerie v Mostě stala poměrně známou a má za sebou dlouhou tradici. Není to šťastné řešení a ani veřejně není příliš známý důvod, proč se to děje." 
 
Podle kritiků je "analýza variantního řešení organizačního uspořádání příspěvkových organizací galerie a muzea v Mostě" místy zcela jednostranně zaměřená jen na negativa současného stavu galerie. Ta je po loňském zásahu kraje bez ředitele. 
 
"Řada údajů je záměrně vykládána ve prospěch muzea, komentáře jsou místy neobjektivní, nerespektují omezenější možnosti galerie ve srovnání s muzeem a analýza celkově vzbuzuje dojem předem daného zadání," stojí třeba ve zprávě Uměleckohistorické společnosti, profesní organizace sdružující české a zahraniční historiky umění a studenty dějin umění. 
 
V analýze, kterou má MF DNES k dispozici, dostává muzeum i víc prostoru a třeba popis historie galerie končí v roce 1978 strohým vyjádřením: "Síň výtvarného umění byla přestěhována na jiné místo – tím se obě instituce (myšleno muzeum a galerie – pozn. red.) oddělily." 
 
Odpůrci slučování navíc poukazují, že přinejmenším zvláštně působí i to, kdo analýzu zpracoval. Nejde totiž o instituci se zkušenostmi v kultuře, ale o pražskou auditorskou společnost Scott & Hagget, která podle svého webu poskytuje rady v oblasti řízení a rozvoje lidského kapitálu a manažerské poradenství. 
 
Zuzana Mendlová, Mladá fronta Dnes, 22. 10. 2018

—————

Zpět