„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z TISKU: Kraj naráz odvolal pět ředitelů muzeí a galerií, chce je vést jinak

17.05.2017 00:00
Ústecký kraj odvolal pětici dlouholetých ředitelů muzeí a galerií, jejichž je zřizovatelem. Samospráva krok vysvětluje nutností změny ve fungování institucí. Podle odvolaných šéfů přišel krok znenadání.
 
„Jsem z toho překvapen. Předem o tom nikdo nemluvil, doposud jsem nedostal žádné oficiální zdůvodnění,“ uvedl ředitel chomutovského muzea Stanislav Děd. Muzeum vedl od roku 2001.
 
„Od zřizovatele jsem dříve nedostal žádnou výtku ke způsobu vedení muzea,“ dodal. Spolu s šéfem děčínského muzea je odvolán k 30. září. Trojice ředitelů krajských galerií v Mostě, Litoměřicích a Lounech má odejít koncem roku.
 
Po sedmadvaceti letech končí ředitel Galerie výtvarného umění Most Petr Svoboda. „Odvolání je svaté právo zřizovatele a je nutné s tím počítat. Ovšem důvody neznám,“ řekl.
 
„Výstavní program máme připravený dva roky dopředu, mám rozjednanou spolupráci se zahraničními institucemi, která může být nyní ohrožena. Na výstavy i doprovodný program lidé chodí, hospodaření galerie je v pořádku,“ sdělil Svoboda.
 
Kraj krok vysvětluje nutností změny, někteří ředitelé byli ve funkci i desítky let.
 
Směr kraj nespecifikoval
 
„Ústecký kraj se chce do budoucna v tomto segmentu kultury ubírat jiným směrem, podobně jako u dalších muzeí ve správě kraje,“ prohlásila mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová.
 
Jakým směrem se má pětice krajských institucí vydat, kraj nespecifikoval. „Vzhledem k tomu, že nemáme jistotu, že si rozhodnutí o odvolání už všichni převzali, nebudeme zatím rozhodnutí blíže komentovat,“ dodala.
 
S rozhodnutím o odvolání kraj současně vyhlásil výběrové řízení na uvolněné pozice.
 

—————

Zpět