„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z TISKU: Nový šéf se nenašel, mostecká galerie se asi sloučí s muzeem

09.11.2017 00:00
Záměr vyměnit ředitele pěti krajských galerií a muzeí se v Mostě zadrhnul. Město by spojení institucí přivítalo, dosavadní ředitel varuje, že utrpí reputace galerie. 
 
Ve dvou galeriích, které spravuje Ústecký kraj a kde byli nedávno odvoláni šéfové, už mají jasno, kdo je bude řídit dál. Výběrová řízení, která kraj vypsal poté, co na jaře sesadil celkem pět ředitelů galerií a muzeí, rozhodla o tom, že Galerii Benedikta Rejta v Lounech povede nadále současná ředitelka Alica Štefančíková a na pozici ředitele litoměřické galerie zůstane Jan Štíbr. 
 
Zcela jiná situace nastala v Galerii výtvarného umění v Mostě, kde se nepodařilo nikoho najít a výsledkem zřejmě bude, že dojde k jejímu sloučení s mosteckým muzeem. 
 
"Nebyl vybrán žádný uchazeč, rada kraje na základě výsledku výběrového řízení zadala odboru kultury, aby připravil návrh možného sloučení muzea a galerie," potvrdila mluvčí kraje Lucie Dosedělová. 
 
Zdejší exředitel Petr Svoboda už se o funkci znovu neucházel. "Jednak jsem věděl, že je to marné, a myslím si, že se za svou práci se stydět nemusím, takže není důvod, proč bych se omlouval. Svou účastí v konkurzu bych vlastně poplival všechna díla výtvarníků, která jsem v galerii představil," říká Svoboda. Zařazení galerie pod muzeum pak označuje za její likvidaci. "Pokud se v minulosti spojila galerie s jinou institucí, vždy to skončilo debaklem," tvrdí. 
 
Galerie už pod správou muzea před padesáti lety působila. "Pokud politici rozhodnou o sloučení, tak na nás bude, abychom se snažili dát tomu projektu co nejlepší perspektivu," komentuje smířlivěji případné spojení Michal Soukup, ředitel Oblastního muzea v Mostě. 
 
Na spojení galerie a muzea se nedívají negativně ani na mosteckém magistrátu. "Spolupráce města s muzeem je dlouhodobě na výborné úrovni, což se o spolupráci s galerií říct nedalo. Nikdy jsme na ni neměli moc požadavků, ale pokud ano, tak nás většinou neuspokojili," vyložené vítá případné propojení vedoucí odboru kultury Tomáš Brzek. 
 
O tom, že muzeum a galerie mohou fungovat pod jednou střechou, je přesvědčen i ředitel Muzea a galerie v Rychnově nad Kněžnou ve východních Čechách Tomáš Zelenka, kde to tak funguje čtrnáct let. "Zásadní problém v tom nevidím, je to hlavně o schopnosti galeristy," říká. 
 
"V těchto městských galeriích ale neprobíhá nějaký ucelený specifický program, který by vzbuzoval odborný respekt," oponuje Svoboda.
 
Vliv na postup kraje mohla mít nižší návštěvnost galerie, kam loni přišlo jen něco přes 4 tisíce lidí a z toho plně platících bylo pouze 383. 
 
Žaloby proti kraji v Chomutově 
 
Už dříve jmenoval kraj novými řediteli děčínského muzea Vlastimila Pažourka a chomutovského muzea Markétu Prontekerovou. Ani v Chomutově se odchod bývalého šéfa Stanislava Děda neobešel bez problémů. Děd podal na kraj kvůli výběrovému řízení žalobu. Nelíbí se mu, že ačkoli konkurz vyhrál, rada jmenovala někoho jiného. Je přesvědčen, že došlo k diskriminaci kvůli věku. 
 
Minulý měsíc navíc dostal po nástupu nové ředitelky i celkovou výpověď. "Aby mě co nejrychleji odstranili z muzea, obdržel jsem 30. října výpověď, protože v muzeu pro mne není práce. Přitom není ani ukončeno a stále probíhá předání funkce, neproběhla ani inventarizace sbírek a majetku," pozastavil se Stanislav Děd a zvažuje, že se i proti výpovědi bude bránit soudní cestou. 
 
Odvolání šéfů krajských kulturních institucí kritizovali od začátku opoziční zastupitelé, vznikla i petice, již podepsalo 300 lidí z řad odborné veřejnosti. Protesty poukazovaly na to, že jde o politickou čistku. 
 
Zuzana Mendlová, Mladá fronta Dnes, 9. 11. 2017
 

—————

Zpět