„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z TISKU: Odvolaný ředitel muzea chce hnát kraj k soudu

17.09.2017 19:34
Stanislav Děd, sesazený z čela muzea v Chomutově, je přesvědčen o tom, že výběrové řízení vyhrál on, a nikoli soupeřka. Tu už mezitím krajští radní jmenovali do funkce místo něj. 
 
Odvolaný ředitel chomutovského muzea Stanislav Děd vyzval hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM), aby pozastavil výkon rozhodnutí o odvolání jeho a čtyř dalších ředitelů krajských kulturních organizací. Pokud tak neučiní, obrátí se na soud. Vedle toho vyzvali k nápravě premiéra Sobotku a ministra kultury Hermana zástupci odborné veřejnosti. Kraj své rozhodnutí měnit nehodlá.
 
"Je to poslední smírčí pokus. V opačném případě jsem připraven podat žalobu na způsob jmenování nové ředitelky muzea," potvrdil včera MF DNES Stanislav Děd. 
 
V žalobě, kterou se svým advokátem má již přichystanou, napadá fakt, že krajská rada ho do funkce nejmenovala i přesto, že podle svých slov vyhrál výběrové řízení. 
 
"Komise vybrala někoho a krajská rada řekla korporativně ne, toho nechceme. A jsou tam i další pochybení, na které ve výzvě hejtmana upozorňuji," tvrdí Děd. Je přesvědčen, že za jeho odvoláním stojí komunističtí představitelé kraje z Chomutova, kterým prý vadí jeho dlouholeté aktivity v péči o německé hroby a spolupráce se sudetoněmeckými krajanskými spolky. 
 
Dojem, že jde o odstavení nepohodlného ředitele, může budit i způsob výběru nové ředitelky. Do konkurzu se přihlásili vedle Děda další tři kandidáti. Výběrová komise vybrala jako nejvhodnější uchazeče o funkci dva – právě Děda a Markétu Prontekerovou, která vede odbor vnějších vztahů na chomutovské radnici. V zápisu přitom komise uvedla "v tomto pořadí" a Děda označila číslem jedna a Prontekerovou číslem dva. Radní ale hlasovali pouze o Prontekerové, a jelikož pro zvedli ruku všichni přítomní, o dalším kandidátovi pak už vůbec nehlasovali.
 
Kulturní oblast má na kraji v gesci radní Jitka Sachetová (KSČM), současně byla i předsedkyní výběrové komise. Na otázky ke způsobu výběru ředitelky chomutovského muzea nereagovala, nezvedá telefon ani neodpovídá na SMS zprávy. 
 
Hejtman Oldřich Bubeníček do výběru nového ředitele nezasáhl. V den, kdy o jmenování rada rozhodovala, byl na dovolené. Vyjádřil se jen, že neví, proč komise doporučila dva kandidáty, prý to není běžné. "Třeba u výběru ředitelů škol je vždy jeden," uvedl pro ČTK.
 
S tím je poněkud v rozporu výrok radního Martina Kliky (ČSSD), když tvrdí, že čísla u uchazečů v zápisu komise neznamenají preferované pořadí: "Z výběrového řízení prošla dvě jména, která splnila kritéria. Seřazena byla abecedně, jak je běžné. Není to o tom, jestli je někdo první či druhý. Odbor kultury navrhl v prvním kole hlasovat o kandidátce, kterou následně rada zvolila," říká Klika.
 
"Pořadí vhodných kandidátů určeno nebylo," tvrdí i náměstek hejtmana Stanislav Rybák (KSČM). "Nejdříve jsme hlasovali na návrh odboru kultury o paní Prontekerové a zvedl jsem pro ni ruku, jelikož mám důvěru ve výběrovou komisi, že vybrala správného uchazeče. Hlasovali pro ni i ostatní, a nebylo tak třeba již hlasovat o dalším uchazeči," dodal.
 
Další komunistický radní jí prý dal hlas kvůli jejímu věku: "Pro mé rozhodnutí byl nejzásadnější věk. Nechci zpochybňovat fundovanost pana Děda, ale je mu už přes 70 let," podotkl 63letý radní Ladislav Drlý.
 
Krajská rada odvolala pětici ředitelů krajských galerií a muzeí v květnu s odůvodněním, že kraj má do budoucna jinou představu o jejich fungování. Dodnes ovšem žádnou vizi ani přes výzvy nepředstavil. 
 
Rozhodnutí vyvolalo negativní reakci především z řad odborné veřejnosti a umělců. V otevřeném dopise se obrátili na ministra kultury a premiéra. "Žádáme, aby nastalý stav byl revidován a byly z něj vyvozeny důsledky," citovala z dopisu ČTK. 
 
Hejtman Bubeníček, potažmo kraj rozhodnutí měnit nebude. Poukazuje na to, že odvoláni byli ředitelé, kteří za dobu fungování krajů neprošli konkurzem. "Kraje převzaly muzea a galerie pod svou správu i s jejich vedením. Někteří tam byli déle než 15 let a neprošli žádným výběrovým řízením," uvedl hejtman. 
 
"Z výběrového řízení prošla dvě jména. Seřazena byla abecedně, jak je běžné. Není to o tom, jestli je někdo první, či druhý." Martin Klika, krajský radní (ČSSD) 
 
Miroslava Strnadová, Mladá fronta Dnes, 19. 8. 2017
 

—————

Zpět