„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z TISKU: Odvolaný ředitel muzea žaluje kraj. Výběrové řízení bude řešit soud

01.09.2017 00:00
Stanislav Děd chce, aby hejtman zrušil výběrové řízení a vyhlásil nové. S argumenty krajského úřadu nesouhlasí. 
 
"Nečekané odvolání vystřídal alibismus a mlčení krajských úředníků a pohár trpělivosti přetekl úplně. Odvolaný ředitel chomutovského muzea Stanislav Děd trvá na tom, že jeho sesazení z funkce je motivované úřednickou nelibostí vůči jeho osobě a hodlá to dokázat i u soudu. Rozhodl se kraj zažalovat. 
 
Žalobu podává Stanislav Děd jednu. "Jednu z důvodu diskriminace pro věk a pro průběh výběrového řízení, které bylo zcela v rozporu s hlasováním výběrové komise," potvrdil ředitel Děd. Po svém květnovém sesazení se ucházel o místo znovu a výběrové řízení vyhrál. Radní kraje ale dali přednost jinému uchazeči. "Z hlediska soudní praxe ale byla nejprve podána správní žaloba k správnímu soudu. Obecná žaloba zatím podána nebyla," upřesňuje Děd. 
 
Vysoudit omluvu nebo dokonce odškodné není ředitelovou motivací a nepřeje si ani dlouhé soudní tahanice. "Chtěl bych, aby hejtman zastavil výběrové řízení a vyhlásil ho znovu. To může podle zákona udělat sám, aniž by celá věc musela k soudu dojít," říká Stanislav Děd. 
 
Ředitel zopakoval svůj názor, že nebyl opětovně jmenován kvůli předem domluvenému postupu krajských radních. "Není to boj o místo s novou ředitelkou, ale s nespravedlností kraje," ubezpečuje ředitel. "Kraj dodnes relevantně nevysvětlil příčiny mého odvolání," myslí si ředitel. "Jeho odůvodnění mluví pouze o neproběhnutí přirozené obměny, jinými slovy stáří, a nárocích na řízení, pro které je třeba dát přednost věkově mladším uchazečům, což ale výsledek výběrového řízení rozhodně nepotvrdil," dodává Děd. 
 
Další ředitelé žaloby nezvažují 
 
Kraj zatím žádné oznámení soudu nedostal, přesto prolomil své dřívější mlčení vůči médiím a záměr Stanislava Děda okomentoval. "Kraj jednal zcela podle zákona a ve svých kompetencích zřizovatele příspěvkové organizace, který může odvolávat i jmenovat ředitele svých organizací," říká mluvčí kraje Lucie Dosedělová. 
 
Výběrové řízení na obsazení funkce ředitele Galerie v Lounech, Litoměřicích a Mostě proběhne až v září a ostatní ředitelé zatím žalobu nezvažují. 
 
"Nemyslím si, že by v mém případě vznikl důvod k žalobě," říká ředitelka lounské galerie Benedikta Rejta Alica Štefančíková. Výběrové řízení na obsazení funkce ředitele Galerie v Lounech, Litoměřicích a Mostě zatím neproběhlo. Termín zaslání nabídek uchazečů je stanoven na 15.9.2017. "Žaloba podaná kvůli diskriminaci z důvodu věku by mohla být oprávněná, pokud je to argument k odvolání", myslí si ředitelka. Otázkou zůstává, zda je v pořádku, že legislativa umožňuje odvolat ředitelé paměťových institucí bez udání důvodu." Přece jenom jsou to instituce spravující kulturní dědictví a k jejich náhlému odvolání by měl být pádný důvod," pokračuje Štefančíková.V případě mého odvolání je situace komplikovaná tím, že galerie byla až do července letošního roku uzavřena z důvodu jejího havarijního stavu. V loňském roce se nám sice podařilo opravit kotelnu a poškozené inženýrské sítě galerie, ale jednání o vhodnosti připravovaného projektu sanace galerie, který by měl zamezit zatékání pod její základy stále probíhají," vysvětluje ředitelka. S tím souvisí i jednání o dostavbě tohoto významného objektu, o kterou vedení galerie usiluje celých 15 let v působnosti Ústeckého kraje. Zatím jsou sbírky uloženy v provizorních podmínkách. Po jejich přestěhování na původní místa by mělo dojít k mimořádné inventarizaci. I z těchto důvodů je velmi komplikované připravit instituci k předání. Čas, kterým je vymezené mé působení ve funkci ředitelky galerie budu věnovat těmto problémům a přípravě dlouhodobých projektů k jejich dokončení," dodává Štefančíková. (na přání ředitelky bylo její vyjádření otištěno v plném znění, pozn.red.) 
 
Opatrný je i ředitel děčínského muzea Milan Rosenkranc. "Já bych to nechtěl zatím nijak komentovat. Ještě jsem neměl dokumenty o zápisu z výběrového řízení, takže nemůžu posoudit, jestli jsem ve stejné situaci jako Stanislav Děd," řekl Milan Rosenkranc. 
 
Do soudní síně se nechystá ani odvolaný ředitel mostecké galerie Petr Svoboda. 
 
Ředitele muzeí a galerií v Chomutově, Lounech, Mostě a Děčíně odvolal kraj letos v květnu. Rozhodnutí přišlo náhle, úřad argumentoval především tím, že jsou ředitelé v pokročilém věku, a zpochybnil, že budou schopni instituce v budoucnu vést. Podle Stanislava Děda jsou za tím ale i politické důvody, v jeho případě měla komunistickým radním vadit jeho spolupráce s německými partnery a vyvěšování tibetské vlajky." 
 
Kamila Minaříková, Chomutovský deník, 1. 9. 2017

—————

Zpět