„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z TISKU: Sloučení s muzeem mosteckou galerii zlikviduje, varuje petice

22.11.2017 00:00
 
Zastavte to! Myslíme si, že sloučení bude likvidační. Hlavně umělci, pedagogové a pracovníci v kultuře podepisují petici proti plánovanému sloučení Galerie výtvarných umění v Mostě a tamním oblastním muzeem.
 
"Komunistické vedení našeho kraje se rozhodlo jako za starých časů postupně likvidovat živou kulturu. Avizované sloučení se jeví jako pokračování nekompetentní práce Odboru pro kulturu a památkovou péči," uvádí jeden z iniciátorů petice, galerista, pedagog a umělec Luděk Prošek.
 
Lidé proti sloučení protestují
 
Podle něj je sloučení těchto typů organizací problematické. "Může to vést k nekompetentnímu vedení a v konečném důsledku pak i k zániku přidružené organizace, v tomto případě Galerie výtvarného umění. Na základě dostupných zkušeností, které už prošly odbornými analýzami, je zřejmé, že takovéto snahy jsou neekonomické, neefektivní a často likvidační," argumentuje dále Prošek v textu petice, kterou k úterý 21. listopadu podepsalo 114 lidí napříč republikou.
 
Petice našla dokonce podporu i za hranicemi Česka, když ji podepsal malíř, grafik a fotograf Roman Erben z bavorského Mnichova. "Nesouhlasím s neodborným rozhodováním krajských zastupitelů," připojila k podpisu komentář nezávislá kurátorka Monika Johnová z Ústí nad Labem.
 
Podle Jiřího Žalmana, emeritního ředitele odboru muzeí a galerií Ministerstva kultury ČR z Kostelce nad Labem, je sloučení galerie s muzeem krokem vedle. "Sloučení kulturních organizací jsem za svého padesátiletého působení v muzejnictví zažil celou řadu. Nikdy, zdůrazňuji, že nikdy nebylo úspěšné. Ani jednou nepřineslo to, co se od něj očekávalo," varuje Jiří Žalman.
 
Žalman také upozornil na to, že návrhy na papíře vypadaly hezky, praxe však byla úplně jiná. "Spousta naštvaných, někdy i škod. Nakonec se instituce zase rozdělí jako například v Karlovarském kraji. Bludička slučování ale brzy začne blikat zase," dodává.
 
Za odvolaného není náhrada
 
Obě instituce, jejichž sloučení by mělo posvětit prosincové krajské zastupitelstvo, jsou příspěvkovými organizacemi Ústeckého kraje. O jejich možném sloučení se začalo nahlas hovořit poté, co z výběrového řízení nevzešel nový ředitel galerie za odvolaného Petra Svobodu. "Do výběrového řízení se přihlásili celkem čtyři uchazeči," připomněla mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová s tím, že nakonec nebyl vybrán ani jeden z nich.
 
Rada kraje tedy na základě výsledku výběrového řízení nařídila odboru kultury, aby připravil návrh možného sloužení mosteckého muzea a galerie.
 
Svobodu v květnu odvolala z funkce ředitele Galerie výtvarných umění v Mostě Rada Ústeckého kraje stejně jako dalších pět ředitelů galerií a muzeí, jejichž zřizovatelem je právě Ústecký kraj.
 
Výběrová řízení na další dvě pozice ředitele výtvarných galerií své kandidáty našla. Galerii Benedikta Rejta v Lounech nadále povede jeho současná ředitelka Alice Štefančíková. Vedení Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích se opět ujme Jiří Štýbr.
 
Stejně jako v Mostě naopak dopadlo výběrové řízení na post ředitele Regionálního muzea v Teplicích. I to se bude opakovat.
 
Iniciátoři petice proti sloučení galerie a muzea v Mostě zaslali vedení kraje otevřený dopis, kde předkládají odborné argumenty. Petici pak předají krajským zastupitelům před jejich prosincovým jednáním."
 
Edvard D. Beneš, Mostecký deník, 22. 11. 2017

—————

Zpět