„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z TISKU: Spory kolem kultury. Lidé se obávají o osud galerie

11.11.2017 00:00
Výběrové řízení nového ředitele mostecké galerie nenašlo. Na tahu je teď krajské zastupitelstvo. 
 
Chomutov, Most – Nejen v Chomutově, ale také v Mostě je nejasno kolem významných kulturních institucí. Zatímco chomutovské muzeum zmítají spory ohledně odvolaného ředitele, v sousedním městě se spekuluje o budoucnosti tamní galerie. Ta na své vedení zatím čeká marně. 
 
Rada Ústeckého kraje v květnu odvolala z funkce ředitele Galerie výtvarných umění v Mostě Petra Svobodu, stejně jako dalších pět ředitelů galerií a muzeí, jejichž zřizovatelem je právě kraj. Vyhlášené výběrové řízení však jeho nástupce nenašlo. "Do výběrového řízení se přihlásili čtyři uchazeči," řekla mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová s tím, že řízení vítěze nemělo. 
 
SLOUČÍ SE S MUZEEM? 
 
Rada kraje tedy dala odboru kultury za úkol připravit návrh možného sloučení mosteckého muzea a galerie. Končící ředitel Svoboda však zastává názor, že sloučení galerie s muzeem bude její konec. "Myslím si, že když to proběhne, tak to tak dopadne," řekl včera Deníku Svoboda a dodal příklad: "V Karlových Varech se tak kdysi stalo, ale pak se zjistilo, že to prostě nefunguje, a tak se instituce zase dělila," podotkl s tím, že nějaké možné fungování galerie po spojení s muzeem úplně nevylučuje. "Sníží to ale její mezinárodní renomé," dodal. Svoboda se do vyhlášeného výběrového řízení na pozici ředitele galerie nehlásil.
 
"Kdybych se přihlásil, tak bych vlastně poplival svou dosavadní práci. Pokud s mojí koncepcí spokojeni nejsou, tak já se za ni nikomu omlouvat nehodlám. A jít do konkurzu, to by znamenalo omluvit se a říct: soudruzi, já jsem tady 27 let tápal v mlhách, ukažte mi tu správnou cestu. Tak to ani náhodou!" řekl Svoboda, který bude ve funkci ředitele Galerie výtvarných umění v Mostě do 31. prosince. O tom, zda ke sloučení Galerie výtvarných umění a oblastního muzea skutečně dojde, musí rozhodnout prosincové zastupitelstvo Ústeckého kraje. 
 
Už dříve kraj jmenoval do funkce ředitelky chomutovského muzea Markétu Prontekerovou. Odvolaný ředitel Stanislav Děd podal na kraj kvůli výběrovému řízení žalobu. Nelíbilo se mu, že i když se stal vítězem výběrového řízení, rada nakonec jmenovala někoho jiného. Je přesvědčen, že jej diskriminovala kvůli věku.
 
EDVARD D. BENEŠ, Chomutovský deník, 11. 11. 2017

—————

Zpět