„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Kulturní zemětřesení

05.12.2019 21:01

Proč končí respektovaní šéfové krajských galerií a muzea? Ví vedení kraje vůbec, co dál?

Na krajské kulturní scéně to vře. Ústecký kraj neprodloužil mandát dvěma ředitelům krajských galerií – Galerie Benedikta Rejta v Lounech a litoměřické Severočeské galerie výtvarného umění, a řediteli teplického muzea. Do funkce byli jmenováni před dvěma lety a skončit mají na sklonku letošního roku. Jde o překvapivý krok, o jejich nástupcích nemá kraj jasno.

"Jednání kraje je nestandardní. Prakticky dva roky jsme pracovali v nejistotě. Za celou dobu jsem nezaznamenala žádnou výtku proti mé práci. V listopadu jsem byla dotázána vedoucím krajského odboru kultury, zda budu souhlasit se setrváním ve funkci ředitelky, a během týdne nastal obrat," řekla ředitelka Galerie Benedikta Rejta Alica Štefančíková.

Jako před dvěma lety

Rozhodnutí kraje připomíná situaci před dvěma lety. Štefančíková byla jednou z šesti ředitelů kulturních příspěvkových organizací, které kraj v květnu 2017 náhle odvolal. Za to byli krajští úředníci a političtí představitelé kritizováni nejen odbornou veřejností. Kritiku si vysloužili i za následné sloučení mostecké Galerie výtvarného umění a tamního muzea do jedné organizace.

Na místa odvolaných ředitelů kraj tehdy vypsal výběrová řízení. Štefančíková a ředitel Severočeské galerie v Litoměřicích Jan Štíbr své posty v konkurzech obhájili. Jmenováni do funkcí byli na dočasnou dobu do konce letošního roku s možností prodloužení mandátu. Oba předpokládali, že jim bude nyní prodloužen na dobu neurčitou. Ovšem 20. listopadu krajská rada schválila bez dalšího vysvětlení usnesení, že bere na vědomí ukončení funkčního období ředitelů s tím, že v první polovině roku 2020 bude vyhlášeno výběrové řízení na obsazení těchto míst. Proč nebyl mandát ředitelům prodloužen, kraj nijak nevysvětlil.

O tom, jak budou instituce, jež spravují historicky a majetkově cenné sbírky, po novém roce fungovat, se má rozhodnout příští týden. "Fungováním organizací se bude zabývat krajská rada. Poté bude možné na řadu otázek odpovědět," poznamenal Vít Hnízdil z krajského oddělení mediální komunikace. Martin Volf z kanceláře hejtmana pak doplnil, že se tak stane v pondělí. "Prosím tedy o trpělivost."

Rozčarování

Kroky kraje je překvapen i Štíbr. "Rozhodnutím radních jsem překvapen a rozčarován. Připadá mi nelogické, že pokud vyhraji výběrové řízení s projekty, které splním a za celé dva roky jsem neobdržel vůči své práci žádnou námitku od mých nadřízených, ba naopak, tak mně není prodloužena smlouva a na mé místo je opět nachystáno výběrové řízení," podotkl s tím, že pokud by dostal nějakou výtku, přijal by ji. "A sbalil si kufry. Takto mi to přijde podivné, nebo jde o hrubé manažerské selhání vedoucího krajského odboru kultury a památkové péče," dodal Štíbr.

Za oba ředitele krajských galerií se postavila část odborné veřejnosti. Za Štefančíkovou podepisují lidé internetovou petici. "Neujasněná personální politika ohrožuje nejen profil, ale i chod instituce, která svým sbírkovým fondem i výstavními i dalšími činnostmi překračuje hranice regionu," je napsáno mimo jiné v textu petice, kterou inicioval kulturní historik Michal Janata.

Štíbrovi vyjádřil podporu i Spolek výtvarných umělců Mánes. "Těsně před Vánoci a koncem funkčního období není připravené výběrové řízení, není jasné, kdo instituci i odpovědnost za ni převezme. Lze to tedy považovat za úmysl zbavit se kvalifikovaných ředitelů," uvedl jeho vedoucí Ivan Exner.

Podle ředitelů jim kraj nabídl přechodné vedení organizací do doby ukončení výběrových řízení na jejich místa.

Kraj neprodloužil smlouvu také šéfovi Regionálního muzea v Teplicích Radku Spálovi. Do křesla usedl na začátku ledna 2018, předtím šéfoval odboru kultury a památkové péče krajského úřadu. I jeho neprodloužení mandátu překvapilo. "Celé funkční období jsem žádnou výtku nezaznamenal a očekával jsem tedy, že budu pokračovat," sdělil Spála s tím, že do "hlav krajského vedení kultury nevidí".

 
Miroslava Strnadová, Mladá fronta Dnes, 5. 12. 2019

—————

Zpět