„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Sloučení galerie a muzea v Mostě: Zapomeňte na odborné hledisko, rozhodovat budou jen čísla

10.05.2018 10:29
O tom, zda se nakonec sloučí Galerie výtvarného umění v Mostě s tamním oblastním muzeem, nerozhodnou odborná kritéria, ale čistě ekonomické ukazatele. Kraj totiž zadal analýzu vhodnosti sloučení auditorské společnosti Scott & Hagget, která jako jediná podala přihlášku do výběrového řízení. Proti sloučení se zdvihla vlna nevole v odborné veřejnosti, žádnou respektovanou instituci Ústecký kraj k podání nabídky neoslovil.
 
Že bude obtížné najít odbornou instituci, která by slučování posvětila, bylo zřejmé od prosincového jednání zastupitelstva kraje. Komunisté ve vedení kraje, jmenovitě hejtman Oldřich Bubeníček a radní pro kulturu Jitka Sachetová, tehdy na poslední chvíli nechali slučování stáhnout z programu.
 
HlídacíPes.org zjistil, že se tak stalo po intervenci koaličních partnerů z ČSSD a mostecké senátorky Aleny Dernerové. „Sháněl jsem se, zda k tomu existuje nějaká koncepce, aby to bylo zdůvodnitelné – což nebylo. Tak jsme se dohodli, že to nebudeme lámat přes koleno,“ řekl tehdy za klub sociální demokracie náměstek hejtmana Jaroslav Foldyna.
 
Jediný zájemce
 
Jenže žádná koncepce se vytvářet nebude. Aspoň ne po odborné stránce. Slibovanou analýzu nahradí prostá čísla, tedy výhradně ekonomické ukazatele.
 
Kraj nemohl počítat s kladným stanoviskem renomovaných institucí, jako je třeba Uměleckohistorická společnost. Ta se stejně jako řada osobností z oboru veřejně postavila proti slučování. A tak vznikl plán do výběrového řízení pozvat pouze auditorské subjekty.
 
K podání nabídky kraj vyzval šest firem: atc Audit, AV-auditing, Deloitte audit, KPMG ČR audit, Newton Solutions Focused a Scott & Hagget Czech. Jako jediná podala nabídku poslední jmenovaná společnost.
 
V podobných případech, kdy má zadavatel jedinou nabídku, jsou výběrová řízení často rušena a vypisována nová. Kraj přesto se společností Scott & Hagget podepsal 12. dubna smlouvu. Cena za zakázku byla „vysoutěžena“ na 107,5 tisíce korun.
 
Do 16. května mají auditoři pro kraj vytvořit analýzů kladů a záporů navrhovaných řešení spolu s finanční analýzou. Varianty jsou dvě: převést majetek, práva a závazky stávající Galerie výtvarných umění v Mostě na Oblastní muzeum, nová instituce by nesla jméno Oblastní muzeum a galerie v Mostě. Druhou variantou je zachování současného stavu a právní subjektivity obou příspěvkových organizací kraje.
 
Kde je odborné hledisko?
 
Senátorka Alena Dernerová, která se v záchraně mostecké galerie angažuje, se zadáním zúženým na ekonomické ukazatele nesouhlasí.
 
„Je to naprosto špatně. O slučování by měli rozhodovat odborníci,“ říká.
 
Plán na sloučení respektované galerie zaměřující se na moderní umění s mosteckým muzeem budí vášně již od okamžiku, kdy vzešel z komise, která měla vybrat nástupce dlouholetého ředitele Petra Svobody.
 
HlídacíPes.org opakovaně upozornil na podivné okolnosti, které po celý loňský rok provázely výměnu ředitelů krajských příspěvkových organizací. Stejné to bylo i v tomto případě: Komise, která měla pouze doporučit jméno nového ředitele, žádného nevybrala a místo toho vymyslela sloučení s muzeem. Dodnes není jasné, kdo s nápadem do komise přišel. Nikdo ze zúčastněných se k němu nehlásí.
 
Bývalý šéf krajského odboru kultury a památkové péče Radek Spála připravil sloučení galerie s muzeem jako jedinou cestu. Pracoval přitom zejména s návštěvností, která se v oblastním muzeu v poslední době zvýšila po výstavách terakotové armády nebo výstavy kachlových kamen.
 
Takovou honbu za prodejností u galerie specializované na moderní umění ale senátorka Dernerová považuje za nepřijatelnou. „To mi přijde jako bychom tam chtěli prodávat trdelníky. Galerie je galerie a nemůžeme z ní udělat farmářské trhy,“ řekla už dříve Dernerová.
 
Robert Malecký, Hlídací pes.cz, 10. 5. 2018

—————

Zpět