„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z TISKU: Hlavy dolů! Kraj odvolal ředitele muzea a galerií

16.05.2017 00:00
Mezi odvolanými je ředitel chomutovského muzea Stanislav Děd, ředitel děčínského muzea a galerií v Mostě, Lounech a Litoměřicích. 
 
"Krajští radní odvolali pět ředitelů muzeí a galerií, které jsou příspěvkovými organizacemi Ústeckého kraje. Mezi nimi je ředitel chomutovského muzea a galerií v Mostě a Lounech.
 
"Ústecký kraj se chce do budoucna v tomto segmentu kultury ubírat jiným směrem, podobně jako u dalších muzeí ve správě kraje," uvedla krajská mluvčí Lucie Dosedělová. Co je na současné práci kulturních šéfů nežádoucí a jaké má vedení kraje představy o novém směřování, ale neupřesnila. "Zatím to nebudeme rozvíjet," dodala. 
 
Výběrová řízení 
 
Ředitelé muzeí jsou odvoláni s platností ke 30. září, šéfové galerií setrvají do konce roku. Rada kraje na tyto pozice současně vyhlásila výběrové řízení, přičemž hlásit se do něj mohou i ti současní ředitelé. Budou ale nanovo obhajovat svoji vizi. 
 
Informace o tak zásadním kroku ředitele zaskočila. "Ještě o tom se mnou oficiálně nikdo nemluvil, zdá se tedy předčasné, abych se k tomu vyjadřoval," uvedl Stanislav Děd, dlouholetý ředitel Oblastního muzea Chomutov. 
 
Jak ujistila mluvčí kraje, odvolací dopisy už jsou na cestě. "Nechtěli jsme, aby se ředitelé dozvěděli o odvolání z novin, bohužel ale bylo nejdříve potřeba usnesení ověřit, teprve pak je možné dopisy oficiální cestou odeslat," vysvětlila zdržení Lucie Dosedělová." 
 

—————

Zpět