„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z TISKU: Kraj (zatím) ustoupil. Galerii nesloučí

12.12.2017 00:00
Radní pro kulturu stáhla sloučení mosteckého muzea a Galerie výtvarných umění z jednání
 
Mostecká galerie výtvarného umění a oblastní muzeum zůstanou zatím samostatné. Radní pro kulturu Jitka Sachetová (KSČM) ustoupila tlaku. Včera na jednání krajského zastupitelstva stáhla bez udání důvodů z programu bod, kterým měly být instituce sloučeny.
 
"Návrh byl projednán v krajském výboru pro kulturu a schválen. Krajská rada jej také schválila, ale protože chodí různé e-maily, dohodli jsme se, že vše ještě projednáme a uvidíme. Do konce roku bude ve vedení současný ředitel a po Novém roce vedením někoho pověříme," říkala Sachetová.
 
Celá situace vznikla poté, co za podivných okolností z výběrového řízení na ředitele mostecké galerie nevzešel vítěz a komise hned po konkurzu doporučila instituce sloučit, přestože o tom ani neměla jednat. Proti tomu se postavila část laické i odborné veřejnosti z celé země, jejíž zástupci sepsali proti sjednocení petici. Měli za to, že kraj dosud solidně fungující galerii zlikviduje.
 
"Z toho, že se bod byl z jednání stažen, máme opravdu radost. Pro nás by bylo nejlepší, kdyby bylo nové transparentní výběrové řízení na ředitele galerie. Chceme se se zástupci kraje sejít, protože si myslíme, že sloučení bude pro galerii likvidační," říká galerista Luděk Prošek, jeden z organizátorů petice proti sloučení a uchazeč o místo ředitele samostatné galerie.
 
Znovu předloží zastupitelům návrh na sjednocení Sachetová v příštím roce. Ještě předtím však spolu budou o celé situaci jednat hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) a mostecký primátor Jan Paparega (Severočeši Most). "S panem primátorem se sejdeme příští týden. Záměr kraje je stejný, tedy sloučení. Ale podle připomínek je vidět, že je potřeba vše důkladněji připravit, aby byly argumenty pro a proti předloženy na stůl. Máme eminentní zájem, aby galerie fungovala nadále. Osobně nevidím problém, aby byl jeden ředitel muzea a jeho zástupce vedl galerii. Aby prostě obě instituce fungovaly pod jednou složkou. Nechceme všechno úplně změnit," přiblížil hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).
 
Paparega je proti slučování stejně jako například primátorka a mostecká zastupitelka Alena Dernerová. "Jsem moc ráda, že se sloučení mosteckých institucí nakonec neprojednávalo. Teď o tom můžeme společně diskutovat. Sama za sebe říkám, že jsou to dvě různé instituce. Názor můj a pana primátora je totožný, ani jeden nechceme instituce sloučit," uvedla Dernerová.
 
Mirka Salavová, Mladá fronta Dnes, 12. 12. 2017

—————

Zpět