„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Z TISKU: "Úředníky kraje připravený kulturní kulový blesk"

02.12.2017 00:00
Návrh vedení kraje na sloučení mosteckého muzea a zdejší Galerie výtvarných umění vzbudil nevoli mezi odbornou veřejností – přes 170 kurátorů a pedagogů podepsalo petici, kterou proti sloučení inicioval umělec, galerista a pedagog Luděk Prošek (39).
 
Sloučení Luděk Prošek považuje za likvidaci kvalitní galerie. Konečné slovo budou mít krajští zastupitelé na prosincové schůzi.
 
"Už z obecných definic obou institucí je zřejmé, že se jedná o instituce velmi rozdílného zaměření," říká Prošek, který vystudoval Fakultu umění a designu UJEP, na univerzitě učil a založil a provozuje ústeckou Galerii NF.
 
Proč nedáváte sloučení mostecké galerie a muzea šanci?
 
Pokud bych to měl zjednodušit, tak je to jako sloučit obchod s počítači s železářstvím. Na základě dostupných zkušeností, které již prošly odbornými analýzami, je zřejmé, že takovéto snahy jsou neefektivní, neekonomické a často likvidační, jak dokládá Asociace muzeí a galerií ČR. Sloučení se jeví jako pokračování nekompetentní práce odboru kultury a památkové péče Ústeckého kraje ve věci odvolání pěti ředitelů muzeí a galerií.
 
Vy sám nejste úplně nestranným pozorovatelem, ucházel jste se o místo šéfa galerie, že? Proč jste do konkurzu šel a jak zpětně vnímáte jeho výsledky?
 
Celý svůj profesní život se zabývám profesionálním výtvarným uměním. Jako rodilý a aktivní Mostečan s patnáctiletou praxí ve výstavním provozu jsem tak trochu cítil povinnost přihlásit se. Záleží mi na tom, aby v tak zatíženém regionu, jako je Mostecko, nechyběla instituce prezentující kvalitní umění. Věděl jsem, že v Mostě moc lidí se zkušenostmi z výstavního provozu není, a myslím, že je dobré, aby to byl člověk se silným vztahem k městu.
 
Když jsme spolu před rozhovorem telefonicky mluvili, hovořil jste o tom, že vypsaný konkurz na šéfa galerie byl zřejmě jen "naoko", a o zákulisním jednání lidí, kteří mají ve vedení kraje kulturu na starosti. Co máte přesně na mysli?
 
Bylo trochu divné, že už u pohovoru jsem dostal otázku, jak bych si dovedl představit spolupráci s mosteckým muzeem. V zápise z řízení bylo potom uvedeno, že komise hlasovala o mém jmenování do funkce ředitele a o nedoporučení žádného kandidáta. Nakonec odhlasovala druhou variantu a navrhla radě schválit záměr slučování. Z toho vyplývá, že záměr slučovat už byl dávno na stole, přestože nebyl uveden v Koncepci rozvoje kultury Ústeckého kraje. Toto rozhodnutí je však dosti nestandardní, výběrová komise měla za úkol vybrat ředitele a ne navrhovat slučování institucí, stejně jako v případě konkurzu na post ředitele teplického muzea, kde nebyl nikdo vybrán. Řízení se tam bude tedy opakovat. Proč ne v Mostě? Načež jsme zjistili, že již na jaře byl vytvořen nový pracovní úvazek historika umění v mosteckém muzeu, který dostala žena bývalého šéfa odboru kultury krajského úřadu Adama Šrejbra, který zřejmě stojí za celou kauzou odvolání ředitelů muzeí a galerií.
 
V minulosti vzbudily pochyby i výměny šéfa chomutovského muzea a i další vypsaná výběrová řízení na sbírkové instituce spadající pod kraj byla dost kritizována.
 
Celé odvolání pěti ředitelů nebylo doposud odborně vysvětleno. Kraj chtěl prý omladit a oživit instituce, avšak v Lounech a Litoměřicích byli znovu instalováni do funkcí odvolaní ředitelé. V Litoměřicích se přitom hlásilo víc jak deset uchazečů. O několika vím, že jsou to zkušení odborníci a navíc mladí a progresivní, přesně tak, jak kraj požadoval.
 
Co podle vás úřad sledoval?
 
Myslím, že kraj chtěl odvolat především ředitele chomutovského muzea Stanislava Děda a mosteckého Petra Svobodu, ostatní byli nejspíš zástěrka. Ale abych se nedostal do roviny spekulací, dovolil bych si pouze tipnout, jak to celé dopadne. Až se pan Šrejber vrátí z rodičovské dovolené, nastoupí místo současného Radka Spály na post vedoucího odboru kultury a památkové péče Ústeckého kraje. Pan Spála bude vítězem opakovaného výběrového řízení na funkci ředitele teplického muzea. Sloučenou mosteckou galerii a muzeum potom dostane na starost panem Šrejbrem vybraná osoba. Takový kulturní kulový blesk. Každopádně zatím je stav krajské "oživující koncepce" následovný: znovujmenování dvou původních "starých" ředitelů v Lounech a Litoměřicích, návrh na sloučení galerie s muzeem v Mostě a jmenování nové ředitelky v Chomutově (bývalé pracovnice chomutovské radnice), přestože výběrová komise doporučila původního ředitele Stanislava Děda. Snad jediným nesporným krokem se zdá být jmenování nového ředitele muzea v Děčíně.
 
Dal jste dohromady petici, pisatelé kritizují slučování mostecké galerie a muzea. Co je vaším cílem? Zabránit sloučení, nebo se chcete domoci místa ve vedení galerie?
 
Galerie by se rozhodně neměla slučovat s muzeem. Je to etablovaná instituce a sloučení jí ublíží, možná ji zlikviduje. Petici během týdne podpořilo více než 170 osobností z celé země, převážně významných odborníků z řad kunsthistoriků, kurátorů, galeristů, umělců a pedagogů. Do vedení galerie bych už rozhodně nešel. Mé původní čisté úmysly byly velice rychle pošpiněny mocensko-politickou strukturou. Přesto doufám, že jednou budou vládnout lidé, kteří budou respektovat odborníky a nebudou prosazovat pouze své zájmy.
 
Jan Veselý, Mladá fronta Dnes, 2. 12. 2017

—————

Zpět